Vojna v Afganistanu že dolgo ne polni več naslovnic časopisov, je “pozabljena vojna”, v kateri so bili med vojaškimi operacijami ubiti, ranjeni, nezakonito priprti ali kako drugače oškodovani številni civilisti. V knjigi The War Against Civilians – Victims of the “War on Terror” in Afghanistan and Pakistan (Vojna proti civilistom: žrtve “vojne proti terorju” v Afganistanu in Pakistanu), ki je v angleščini izšla pri založbi Palgrave Macmillan, se Vasja Badalič osredotoča na napade z brezpilotnimi letali, ubij-ali-ujemi operacije, atentate, nezakonito zapiranje in druge nezakonite prakse, kot so mučenje, ugrabitve, notranje razselitve, prisilna repatriacija beguncev.

Ni prav, da se ljudi pošilja nazaj na tista območja, ker so tam njihova življenja ogrožena

Vojna v Afganistanu že dolgo ne polni več naslovnic časopisov, je “pozabljena vojna”, v kateri so bili med vojaškimi operacijami ubiti, ranjeni, nezakonito priprti ali kako drugače oškodovani številni civilisti. V knjigi The War Against Civilians – Victims of the “War on Terror” in Afghanistan and Pakistan (Vojna proti civilistom: žrtve “vojne proti terorju” v Afganistanu in Pakistanu), ki je v angleščini izšla pri založbi Palgrave Macmillan, se Vasja Badalič osredotoča na napade z brezpilotnimi letali, ubij-ali-ujemi operacije, atentate, nezakonito zapiranje in druge nezakonite prakse, kot so mučenje, ugrabitve, notranje razselitve, prisilna repatriacija beguncev.

“Podatki kažejo, da so samo Američani za to vojno porabili že 975 milijard dolarjev. Velika večina tega denarja je bila namenjena ameriški vojski v Afganistanu. Približno 120 milijard dolarjev je bilo v vseh teh letih namenjeno za afganistansko državo, ampak večina tega denarja je bila namenjena afganistanski vojski, policiji, celotnemu represivnemu aparatu. Denarja za razvoj in humanitarne zadeve je bilo zelo malo. Ves ta čas se je financirala vojna, vojaška mašinerija, rezultat tega pa so vse te žrtve in tudi materialna škoda, ki je bila narejena.”

 

Gorazd Rečnik