Ob letošnjih obletnicah Everest 40 let in 70 let Športnega uredništva na Radiu Slovenija smo se ob tem, ko Val 202 praznuje 47 let, spomnili, kako je bil prav slednji eden prvih radiev na svetu, ki je omogočil prve radioamaterske prenose poročanja iz baznega tabora pod Everestom.

Podvig, ki je bil za tiste čase nekaj izjemnega

Prav vsak naš novinar ima zagotovo kakšno zgodbo, povezano z oglašanji s terena, ki jih je Val 202 ob pomoči tehnikov vzpostavil že kmalu po začetku svojega oddajanja. Idejni vodja koncepta med ljudi je bil takratni urednik prvega in drugega programa Marijan Krišelj. Po nekaj letih radioamaterskih prenosov poročanj iz visokogorskih koč pa je kmalu prišla tudi ideja o poročanju z odprave na najvišjo goro sveta – ideja o radijski zvezi s Himalaje je bila v radioamaterskih krogih prisotna že prej, a so bile tehnične zmožnosti omejene, naprave pa preglomazne.

Na Planinski zvezi Slovenije sprva nad tem, da bi proti Everestu odšel tudi kakšen radioamater, niso bili navdušeni, a vendar sta se 25-članski odpravi med spremljevalci vseeno pridružila še Matjaž Culiberg in Slavko Šetina. V »Himalajskem centru« v radijski hiši v Ljubljani, kjer je imel svoje aparature radioamaterski klub Kričač RTV Ljubljana, kjer je med drugimi delal tudi Janez Majdič, pa so njune prispele novice pripravili za oddajo.

Ob letošnjih obletnicah Everest 40 let in 70 let Športnega uredništva na Radiu Slovenija se bomo dan prej, kot bo Val 202 praznoval 47 let, spomnili, kako je bil prav slednji eden prvih radiev na svetu, ki je omogočil prve radioamaterske prenose poročanja iz baznega tabora pod Everestom.

Avtor fotografij s poti in iz baznega tabora je Matjaž Culiberg. Risbe so delo akademskega slikarja Franceta Novinca, prav tako spremljevalca odprave.

Veronika Gnezda