"Skušal sem napisati to, kar čutim. Dober prijatelj mi je rekel, da moram paziti, ker pišem o tujcu. Toda jaz nikoli nisem imel občutka, da je Mohamad tujec. To, da je begunec, je samo ena od njegovih identitet. On je še marsikaj drugega. V njem sem videl nekoga, ki mi je pomagal v meni najti določene stvari, seveda pa sem videl tudi kakšne njegove težave. Vsi imamo dobre in slabe lastnosti, tudi Mohamad. Jaz sem sicer videl več dobrih."

Knjižni prvenec novinarja Andraža Rožmana Trije spomini pripoveduje zgodbo sirskega pesnika Mohamada Al Munema in njegove palestinske družine

“Skušal sem napisati to, kar čutim. Dober prijatelj mi je rekel, da moram paziti, ker pišem o tujcu. Toda jaz nikoli nisem imel občutka, da je Mohamad tujec. To, da je begunec, je samo ena od njegovih identitet. On je še marsikaj drugega. V njem sem videl nekoga, ki mi je pomagal v meni najti določene stvari, seveda pa sem videl tudi kakšne njegove težave. Vsi imamo dobre in slabe lastnosti, tudi Mohamad. Jaz sem sicer videl več dobrih.”

Novinarka Kristina Božič pravi, da ta knjiga prinaša iskrenost, ki zahteva pogum. “Brez tega v resnici ni nobenih kakovostnih medčloveških odnosov. Ni potrebe po idealiziranju, saj vemo, da stvari niso črno-bele, si pa vsak zasluži priložnost.”

Novinar Boštjan Videmšek v zgodbi Mohamada Al Munema ne vidi samo osebne zgodbe nekoga, ki je dal čez že vse, kar je mogoče, ampak tudi zgodbo velikega upanja. “To ni zgodba, ki te pusti depresivnega, ki te razkosa, ampak je zgodba, ki te motivira, ki sicer ravno prav zatemni človeštvo in osvetli človeka.”

Mohamad v Sloveniji najbolj ceni svobodo. Upa, da se bo vojna v Siriji kmalu končala in da se bo zamenjal Asadov zatiralski režim. Sanja o svetu brez meja.

Gorazd Rečnik