Temperature nad 30 stopinj Celzija so to poletje presenetile tudi predele nad arktičnim krogom. Že pred vrhuncem talilne sezone avgusta in septembra je obseg ledu v Arktičnem morju zdrsnil na rekordno nizko raven, v zadnjih desetletjih pa se je stanjšal za več kot polovico. In čeprav bi morda ob tem intuitivno pomislili, da to nima nikakršne zveze s Slovenijo, naš naslednji gost misli drugače. Z ledom vse bolj podhranjena Arktika bo v prihodnosti vplivala tudi na nas, opozarja podnebni raziskovalec in navdušen spletni popularizator Zemljinih ledenih obličij Zack Labe.

Znanstvene raziskave predvidevajo, da bo nadaljnje taljenje arktičnega ledu v prihodnjih desetletjih opazno vplivalo na vreme v nekaterih delih Evrope

Temperature nad 30 stopinj Celzija so to poletje presenetile tudi predele nad arktičnim krogom. Že pred vrhuncem talilne sezone avgusta in septembra je obseg ledu v Arktičnem morju zdrsnil na rekordno nizko raven. Po drugi strani najnovejše znanstvene študije potrjujejo, da se svetovna gladina morja dviguje vse hitreje. Če se je v prvi polovici 20ega stoletja zviševala za 1.4 milimetra na leto, se je ta številka od 90. let naprej podvojila, v zadnjih letih pa več kot potrojila.

Vir: sites.uci.edu/zlabe/arctic-sea-ice-volumethickness/

Taljenje ledu naj bi bilo neposredno povezano z vse bolj pogostimi obdobji ekstremnega vremena, kakršno je na primer tudi vročinsko obdobje, ki trenutno vztraja v vaši državi. Prav taljenje ledu naj bi prispevalo k temu, da bodo tovrstna obdobja vztrajala še dlje, na neki način naj bi blokiralo tradicionalne vremenske vzorce. Z nadaljnjim taljenjem ledu naj bi se tovrstno ekstremno vreme v Evropi in Severni Ameriki le še krepilo. – Zack Labe

Vsako desetletje naj bi se površina ledu na severnem polu skrčila za približno 13 odstotkov. “A kar opažamo zdaj in to je novo, pa je, da se je v zadnjih letih opazno zmanjšanje količine ledu razširilo kar na vse leto, tako so tudi sicer obilni letni maksimumi vse nižji in manjši,” pojasnjuje Labe. “Naši ekipi je z modeliranjem uspelo dokazati, da sta se tudi prostornina ledu in njegova debelina drastično zmanjšala. Debelina ledu se je v povprečju prepolovila, ponekod je manjša za 65 odstotkov!” V normalnih okoliščinah bi led s svojo debelino preprečil toploti iz morja, da bi pobegnila v zrak. S stanjšanjem ledene ploskve pa toploti uspeva, da se prebije skozi led in to ima vpliv na vreme.

Lahko taljenje še pospeši samo sebe?

Kot opozarja Labe, so glavni vzrok za taljenje ledu na svetu podnebne spremembe, za katere je odgovoren človek. Arktika se topi več kot dvakrat hitreje kot preostali svet. Led zaradi svoje barve odbije precejšen del sončnega sevanja nazaj v vesolje. Če pa se stali in ga nadomestijo temne in odprte površine morja, se sončna svetloba absorbira v morju in sprošča v atmosfero. Gre za zanko, po kateri je taljenje ledu vse hitrejše. Bolj ko se led topi, bolj se morje segreva in led se še bolj topi.

Še vedno imamo čas, da sprejmemo pomembne odločitve pri naslavljanju podnebnih sprememb, a to moramo storiti kmalu in ne prepozno.

Pogovor v angleščini

Maja Ratej