Bob Cromwell je informacijski tehnik, ukvarja se s programiranjem in varnostjo na spletu, občasno pa tudi potuje. In se na potovanjih pogosto srečuje tudi s stranišči. Tako je na internetu objavil nekaj fotografij straniščnih školjk. Klikov je bilo veliko, ker obskurne, skorajda tabu reči na spletu pač izzovejo veliko zanimanja.

Bob Cromwell je ljubiteljski preučevalec stranišč. Potuje po svetu in jih fotografira. Ob svetovnem dnevu stranišč opisuje izkušnje

Bob Cromwell je informacijski tehnik, ukvarja se s programiranjem in varnostjo na spletu, občasno pa tudi potuje. In se na potovanjih pogosto srečuje tudi s stranišči.“Začelo se je pravzaprav kot potegavščina, kot hec.” Tako je na internetu objavil nekaj fotografij straniščnih školjk. Klikov je bilo veliko, ker obskurne, skorajda tabu reči na spletu pač izzovejo veliko zanimanja. Ko je to opazil, je za svojo spletno stran hitro pridobil tudi oglaševalce – skorajda izključno ponudnike stranišč – in že ti, čeprav pravi, da je zaslužek od klikov na oglase res boren, ga ženejo k temu, da še danes dodaja nove vsebine.

The 9/11 hijackers stayed here the night before their attack, with the #Toilets of Terror https://t.co/7QlRZJf3l2 #911remembrance #history pic.twitter.com/z4fzwXP83q

— Bob Cromwell (@ToiletGuru) September 11, 2017

So razlike, ampak v glavnem je tudi mnogo podobnosti, pravi. Presenetila ga je tehnološka dovršenost stranišč na Japonskem.

“Že kdaj prej sem zapazil, da imajo japonska stranišča veliko tipk in gumbov, ampak res se mi ni sanjalo, kako komplicirana lahko zadeva postane. Nekatera so dokaj preprosta; dobiš kake tri tipke na nečem, kar spominja na naslonjač, ampak nekatera imajo več kot 20 tipk in seveda so vse označbe na njih v japonščini, ker – zakaj pa ne bi bile.”

Mitja Peček