Anastazija Avsec je ravnateljica, ki ni pozabila biti pedagoginja in je z medsebojno komunikacijo svojo šolo pozitivno spremenila.

Anastazija Avsec je ravnateljica, ki ni pozabila biti pedagoginja in je z medsebojno komunikacijo svojo šolo pozitivno spremenila

Anastazija Avsec je ravnateljica OŠ Kapela, magistrica bioloških znanosti ter profesorica biologije in kemije, ki se je prek Centra RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja intenzivno vključevala v evropske projekte. Z dolgoletnimi izkušnjami je na področju vodenja in poučevanja majhno podeželsko šolo uspešno odpirala širšemu evropskemu prostoru.

“Pri vodenju šole je pomembna komunikacija. To je čaroben ključ, s katerim si odpreš in morda kdaj tudi zapreš kakšna vrata.”

Z vključevanjem v evropske projekte je obiskala 10 evropskih držav in na malo šolo prinesla novo znanje, ki posledično prinaša tudi več denarja. Način dela z otroki mora temeljiti na medsebojnih odnosih in komunikaciji, kar Anastazija Avsec šteje med največje pozitivne premike med njenim ravnateljevanjem.

“Tudi drugi so zaznali, da s komunikacijo nismo spremenili samo šole, ampak tudi same sebe. S pozitivno komunikacijo, ki vodi k uspehu.”

Od svoje funkcije, pri čemer je z razmeroma majhno šolo dosegla veliko, se z naslednjim letom poslavlja in odhaja na drugo delovno mesto v Frankfurt. Tam bo ravnateljica evropske šole, ki je 14. največja na stari celini.

“Veselim se novega izziva. Jeseni je naše šolsko ministrstvo objavilo razpis za to delovno mesto in takrat sem se informativno prijavila. Ker je bilo dovolj morebitnih kandidatov, so se odločili, da razpis do konca izpeljejo. Izbrani sva bili dve.”

Boris Žgajnar