Rok Petrovič (Vir: Wikipedia).

Slovensko alpsko smučanje je v preteklih desetletjih dalo precej vrhunskih tekmovalcev, ki so osvajali zmage v svetovnem pokalu in se veselili odličij z največjih tekmovanj. Zelo malo pa je bilo takšnih, ki bi bili dominantni, kot je bil v svojem najboljšem obdobju Rok Petrovič.

Bil je član zlate generacije slovenskega smučanja, ki je ta šport zasidrala globoko v podzavest Slovencev in z uspehi poskrbela, da je vijuganje med količki postalo naš nacionalni šport.

V sezoni 1985/86 je Petrovič zmagal na petih slalomskih tekmah za svetovni pokal in prepričljivo osvojil mali kristalni globus v tej disciplini. V naslednji sezoni je največji uspeh doživel v Kranjski Gori, ko je v nepozabni tekmi z dvojnim slovenskim zmagoslavjem zasedel drugo mesto za Bojanom Križajem.

Po smučarski karieri, ki jo je sklenil leta 1988 se je posvetil študiju in tik pred diplomo, 5 let pozneje, umrl v nesreči pri potapljanju na Korčuli.

Na TV Slovenija je bila v nedeljo premiera dokumentarnega filma o njem, na uradni premieri, ki je bila v soboto v dvorani Vitranc v Kranjski Gori, pa je bila tudi naša ekipa.

 

Luka Petrič