Večerni pogovori s športniki.

Andreja Slokar se je šele v lanski sezoni prebila v svetovni pokal

V športni pogovorni oddaji »V sredo« na Valu 202 je bila tokrat sogovornica najboljša slovenska smučarka zadnje sezone svetovnega pokala Andreja Slokar. 24-letna specialistka za slalom iz Ajdovščine se je šele v lanski sezoni prebila v svetovni pokal in se s samostojno ekipo nekoliko bolj vključila v reprezentančne okvire, v zadnji sezoni pa je že dosegla dve zmagi svetovnega pokala in bila izjemno blizu olimpijski medalji. O njeni karieri, hitrem vzponu in načrtih za prihodnost se je po koncu sezone z njo pogovarjal Igor Tominec.

Nova junakinja svetovnega pokala je povedala, da sicer intervjujev ne mara prav preveč, da obožuje predvsem smučanje in tekmovanja, da pa so ji tudi tekme še ne tako davno predstavljale težavo.

"Zdaj se s tekmami dobro spopadam. Še pred tremi leti pa sem zmrznila. Ko je bil trening, sem bila super, na tekmi pa slaba. Zdaj je na srečo ravno obratno. Pomagalo mi je delo s psihologi. Poleg tega bi izpostavila Severina Lipovška, mojega kondicijskega trenerja. Ko je on začel delati z mano, nisem bila niti Š od športnice. Če zdaj pogledam za nazaj, me je malo sram, v kakšni pripravljenosti sem bila."

Je zelo družabna oseba, zato ji covid časi niso bili ravno pri srcu. Je pa res, da v svetovnem pokalu ni doživela obdobja pred covidom, tako da ji je šele letošnji finale v Meribelu prinesel tudi nekaj spektakularnega vzdušja.

"V svetovni pokal sem vstopila že po začetku epidemije covida. Pravzaprav drugačnega svetovnega pokala sploh ne poznam. In ta, ki ga jaz poznam, preveč spominja na tekme nižje ravni, na katerih poleg nas ni nikogar. Zato je bilo prav dobrodošlo, da smo se na olimpijskih igrah in na finalu svetovnega pokala, lahko tudi vsaj malo družili."

Že po koncu svetovnega pokala je v tej pomladi investirala v hitre discipline z mislijo, da izboljša svoje predstave na hitro postavljenih veleslalomih. Pozitivni stranski učinek je bil, da je osvojila naslove državne prvakinje v obeh hitrih disciplinah in v kombinaciji.

"Smo se odločili z ekipo, da se bom malo bolj vrgla v hitre discipline. Predvsem zato, ker v veleslalomu ne znam pravilno reagirati, kadar je postavljeno naravnost in je proga zelo hitra. To je trenutno moj največji minus. Ne moremo pa govoriti o novi zvezdi v hitrih disciplinah, ker mi predvsem superveleslalom ni prijetna disciplina. Hitrost je visoka, ob tem pa moraš delati zahtevne zavoje. Smuk mi je bolj všeč, sama hitrost mi ustreza, zavoji pa niso tako hudi."

Igor Tominec