"Dokler ne bomo delali kot konkurenca, ne bomo člani te elite," je v pogovoru nanizal plavalni selektor.

V ponedeljek se je slovenska plavalna reprezentanca vrnila z evropskega prvenstva v kratkih bazenih v Københavnu. Plavalni selektor Gorazd Podržavnik je z nastopi enajsterice plavalk in plavalcev zadovoljen, pravi, da je bilo prvenstvo uspešno, Slovenija po uspešnosti ostaja v zlati sredini evropskih držav, v Københavnu je manjkala le pika na “i” (medalja), a razočaranja zavoljo tega ni. Še posebej je razveselil mladi val plavalk.

Objekti v katerih trenirajo slovenski plavalci niso primerni za vrhunske rezultate. V Sloveniji imamo le dva pokrita olimpijska bazena, (v Kranju in Mariboru) pa še ta dva nista dokončana, ostali bazeni so pokriti z balonom, kjer pa pogoji za delo niso vrhunski ne vidiš svetlobe, ves čas piha. Kdo je na potezi za premik? “Najprej športni – plavalni funkcionarji nato funkcionarji z vrha. Želeli bi si malo več posluha s strani države, občin, lokalnih skupnosti, kjer ti objekti stojijo. Objekti so tudi prenatrpani.

Selektor se je v pogovoru dotaknil tudi treh segmentov plavanja, prvi je plavanje otrok in mladine usmerjeno v vrhunski kakovosti šport, baza je zadovoljiva; druga skupina plavalcev so vrhunski plavalci-repezentati, ki študirajo doma in plavajo v matičnih klubih ali študirajo v Ameriki in plavajo za tamkajšnje univerze. “V Ameriki je plavanje ekipni šport in ni tako individualno poglobljeno“. Tretja skupina pa so profesionalni plavalci, teh pa v Sloveniji nimamo. “Po vzoru primera Tina Maze tudi najboljši plavalci v tujini trenirajo na tak način.” Katinka Hoszu je odličen primer individualnega pristopa, okrog sebe ima zbran tim strokovnjakov. Tega v Sloveniji ni. “Če se ne bomo začenjali povezovat, bomo izgubljali stik z najboljšimi.

Dokler ne bomo delali kot konkurenca, ne bomo člani te elite,” je med drugim v pogovoru nanizal plavalni selektor Gorazd Podrzavnik. Imamo odlične mlade plavalce, ki se enakovredno kosajo s plavalci po svetu. Zdaj jih čaka najtežje, prehod v člansko konkurenco, a le plavalni center, kjer bi se združevali najboljši plavalci z najboljšimi strokovnjaki, bi lahko naredil odločilen skok naprej, do najboljših.

Uršula Majcen