Druga etapa letošnje kolesarske dirke po Sloveniji se je začela v Žalcu in končala v Rogaški Slatini.

Preizkušnjo je v ciljnem sprintu dobil Nemec Phil Bauhaus. Član Bahraina je novi nosilec zelene majice, ki jo je skelel z ramen Dylana Groenewegna.

Nizozemski zmagovalec uvodne etape je stik z glavnino izgubil na vzponu na Celjsko kočo. Potem ko je imel moštveni kolega Luke Mezgeca v zadnjem času zaradi treninga vožnje v klanec več težav v zaključnih sprintih, se mu je zdaj zgodilo ravno obratno.

O tem, kako ujeti pravo ravnotežje, smo se v podkastu Tour 202 pogovarjali s Srečkom Glivarjem. Drugouvrščeni kolesar na sploh prvi dirki po Sloveniji je z njo še vedno tesno povezan. V zadnjih letih je nepogrešljiv del »ozadja« dirke. V preteklosti je natančno napovedoval skupne zmagovalce, za svojega letošnjega favorita največje dirke pri nas pa izbral Pella Bilbaa.

Njegov sin Gal Glivar velja za eden od najbolj talentiranih mladih slovenskih kolesarjev. Svojo kariero pa je začel na povsem drugačen način kot oče Srečko, saj se zdaj od mladih kolesarjev precej prej pričakuje, da »odrastejo«.

Srečko Glivar je spregovoril tudi o dinamiki med mladimi kolesarji in tistimi, ki sodijo v svetovni vrh. Skupaj z Igorjem Tomincem se je spominjal začetkov dirke po Sloveniji, oba pa se strinjata, da tretja etapa letošnje izvedbe pisana na kožo Mateju Mohoriču.

Klemen Verlič