Primož Roglič je še drugič v karieri skupni zmagovalec dirke po Dofineji. Velikokrat poimenovano generalko pred Tourom je dobil v svojem zdaj značilnem, dramatičnem slogu. Po krizi na zadnjem klancu je zmago rešil za vsega osem sekund.

Dirka po Dofineji je postregla z vsem, česar smo vajeni od Rogliča. Izvrstni zaključki etap, štetje sekund in na žalost tudi padci, ki po besedah gosta podkasta Tour 202 Bogdana Finka postajajo Rogličev zaščitni znak. Še bolj impresivno pa je dejstvo, da se po padcih slovenski as po navadi vrne še močnejši. Fink, ki je z Rogličem sodeloval ob njegovih sicer poznih prvih korakih v kolesarstvu, je navdušen predvsem nad trajanjem njegove vrhunske forme, saj se zmagovalec štirih tritedenskih dirk z najboljšimi na svetu enakovredno kosa že skoraj desetletje.

Letos to počne z novim moštvom. Po desetem mestu na dirki Pariz–Nica je marsikdo dvomil o njegovi odločitvi, da se pridruži nemški ekipi. Dvomi pa so se po dirki po Dofineji razblinili. Reporterja Radia Slovenija Igorja Tominca, ki je Rogličevo zmago spremljal na prizorišču, je navdušila predstava njegovih pomočnikov, z Aleksandrom Vlasovom na čelu, ki mu bodo ob boku kolesarili na dirki po Franciji. Na tritedenski »dramatični odisejadi« pa bo po njegovih besedah Roglič za zmago moral pokazati še več, saj tam ob Pogačarju ne bo glavni favorit za zmago. Še vedno ni povsem jasno, ali se bo na startu Toura pojavil dvakratni zmagovalec Jonas Vingegaard, medtem ko kljub skromnim vožnjam na generalki ne smemo odpisati niti Remca Evenepoela.

Krog favoritov je velik tudi na dirki po Sloveniji, ki se bo v sredo začela v Murski Soboti. Organizacijski direktor Bogdan Fink je zadovoljen z imeni, ki so se znašla na startni listi dirke. Sam je med favorite med drugim umestil lanskega zmagovalca Filippa Gano, njegovega rojaka dvakratnega zmagovalca Diega Ulissija in lani drugega Mateja Mohoriča.

Tominec si želi predvsem, da bi nase opozoril kdo od mlajših slovenskih kolesarjev, ki jim dirka po Sloveniji omogoča platformo za nastop na visoki mednarodni ravni. Fink pa obljublja, da bodo vse etape naporne in zanimive, sestavljene pa tako, da bodo imeli priložnost za vsaj eno etapno zmago vsi kolesarji. Tekmovalce sicer najzahtevnejši zaključek čaka na sobotni, četrti etapi, ki se bo končala z vzponom na Krvavec.

Klemen Verlič