Po desetih kilometrih drugega kronometra letošnjega Gira se je zdelo, da bo Belgijec krepko povečal prednost pred slovenskim adutom za skupno zmago. A slabe pol ure zatem razlika ni zrasla, ampak se je zmanjšala.

Nekaj ur pozneje Remca Evenepoela ni bilo več na dirki, odstopil je zaradi koronavirusa, Primož Roglič pa nadaljevanje dirke pričakuje na drugem mestu skupne razvrstitve.

Kaj to pomeni za nadaljevanje, kako je novica odmevala v Italiji in kaj o tem meni prvi Slovenec, ki je dobil etapo na Giru. Gost Toura 202 je Luka Mezgec. Štiriintridesetletnik je bil nekoč vrhunski sprinter, zdaj pa utira pot do cilja glavnemu adutu svoje ekipe in enemu najboljših na svetu Dylanu Groenewegnu. Mezgec pravi, da je ključno, da ima dovolj energije za finiš, da so vse njegove poteze, ko drvi 70 kilometrov na uro, umirjene in nežne ter da s stranskim vidom ugotovi, kje so največji konkurenti. Hkrati pa mu mora njegov sprinter popolnoma zaupati, saj lahko le tako prideta do skupnega uspeha. Mezgec bo tudi letos glavni pomočnik Groenewegna na dirki po Franciji. V aktualni epizodi podkasta govorijo še poročevalec s terena Jan Grilc, osrednji radijski kolesarski reporter Igor Tominec in voditelj Luka Petrič.

Luka Petrič