Idrijčan pravi, da je bil izjemno pripravljen pred svojim nesojenim vrhuncem sezone, pred Girom, a žalosten zapustil Italijo po trku z avtomobilom dan pred začetkom dirke. Doživel je kaskadersko nesrečo. Štiri metre je letel po zraku in se zabil v drevo.

Jan Tratnik pravi, da je k sreči utrpel "lep zlom", kot so ga opisali zdravniki. Vezi si namreč ni poškodoval. Rehabilitacija bo zaradi tega lahko hitrejša. 33-letnik upa, da bo čez dva meseca lahko spet polno treniral in da bo v tej sezoni vendarle doživel tritedensko dirko. Na Vuelti si želi kolesariti skupaj s svojim dobrim prijateljem Primožem Rogličem.

Tratnik meni, da bo v naslednjih etapah Gira pomembno ostati blizu, torej ne izgubiti preveč sekund ali pa po možnosti kakšno pridobiti, predvsem pa bo treba ohraniti dovolj moči za ključni zadnji teden dirke. Roglič je pripravljen na zmago, meni Tratnik.

O svoji karieri, vlogi čislanega pomočnika in spoštovanju, ki ga čuti med svojimi vrstniki in tudi v slovenski kolesarski javnosti je debatiral z radijskim kolesarskim reporterjem Igorjem Tomincem, poročevalcem s prizorišča dirke Janom Grilcem in voditeljem Luko Petričem.

Luka Petrič