Z nedeljskim veleslalomom se je v Kranjski Gori sklenil 62. pokal Vitranc. Na tem je bil razred zase najboljši smučar letošnje sezone.

Švicar Marco Odermatt je zmagal na obeh tekmah, precej zadovoljstva pa je bilo tudi v slovenskem taboru, saj je bil Žan Kranjec oba dneva blizu stopničkam zmagovalnega odra. Osvojil je peto in četrto mesto, kar sta njegovi najboljši uvrstitvi na domači tekmi svetovnega pokala. Letošnja izvedba pokala Vitranc pa je bila ena najboljših doslej tudi zaradi kranjskogorskih delavcev, ki so v spomladanskih vremenskih razmerah svoje delo opravili z odliko.

V tokratni epizodi podkasta Smučina o tem govori nekdanji slovenski smučar Andrej Šporn, ki je bil vpet v pripravo tekmovanja. Nekdanji specialist za hitri disciplini je svoje otroštvo preživel na podkorenski strmini. Svojo kariero je začel v tehničnih disciplinah in le malokdo ve, da je na domači tekmi svetovnega pokala na omenjenem smučišču nastopil tudi v veleslalomu. V poznejši karieri pa je zaradi želje po hitrosti postal smukač. Šporn, ki je izid kariere dosegel na slovitem Streifu, priznava, da ga je bilo v karieri pred preizkušnjo tudi kdaj strah. Stik s svetovnim vrhom je za Slovenijo ob vse manjšem številu tekmovalcev v mlajših kategorijah težko ohranjati, je pa vesel, da je Rok Ažnoh letos postal mladinski svetovni prvak v smuku. Za njegov nadaljnji razvoj je po mnenju Šporna najpomembnejše nabiranje izkušenj.

V debati sodeluje osrednji reporter Vala 202 za alpsko smučanje Igor Tominec, pogovor je vodi Marko Polak.

Marko Polak