Športno - dokumentarni film 2017 prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance na evropski vrh. Po skoraj petih letih je film končan, v Stožicah pa se je slavnostne premiere udeležil tudi del zlate košarkarske ekipe, med drugim tudi Goran Dragić in Luka Dončić.

V Stožicah je potekala premiera filma 2017, ki prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance na evropski vrh

Premiero športno-dokumentarnega filma s podnaslovom "Tri, dva, ena, nič, Slovenija je evropski prvak", si je v živo ogledal tudi del zlate košarkarske ekipe.

Film je v 113 minutah sprožil veliko odzivov občinstva. Poleg smeha in aplavza je bilo ob ogledu prisotnih tudi veliko čustev, ne le med glavnimi akterji filma, temveč tudi med gledalci.

"Ko je že toliko časa od tega, pet let, že nekoliko pozabiš. Ko vsak potem razlaga svojo zgodbo, kako so oni to videli, je res super. Se spomnim tistih stvari, ki sem jih malo pozabil." Goran Dragić

V filmu košarkarji obujajo spomine in dogodivščine, opisujejo pot do lovorike iz svoje perspektive, med drugim tudi noč pred finalnim obračunom proti Srbiji, ko so nekateri mirno spali, drugi pa nekoliko težje zatisnili oči. Goran Dragić pravi, da je Luka Dončić tisti večer gledal risanke, kar zvezdnik Dallasa z nasmeškom zanika.

Gradiva za film je bilo po besedah režiserja Gorana Vojnovića veliko. Nekaj časa so razmišljali celo o seriji. Če so kakšni posebni zabavni trenutki, ki bi jih morda morali videti gledalci, pa Luka Dončić jedrnato dodaja:

"Ne, ne. To je za nas. Ne moremo vsega povedati."

Nekaj trenutkov morajo igralci imeti tudi samo zase. Čeprav je bila košarkarska pravljica spisana že pred petimi leti, je filmska zgodba svet ugledala v času, ko je Slovenija še vedno aktualna evropska prvakinja. Slovenski košarkarji in navijači ter včerajšnji gledalci filma pa so si edini, da pravljica še ni končana in da bi lahko novo nadaljevanje dobila že letos septembra na evropskem prvenstvu v Nemčiji. Za vse, ki ste zamudili premiero filma v Stožicah – film 2017 si bo od prihodnjega tedna mogoče ogledati tudi v kinodvoranah po vsej Sloveniji.

Mojca Breskvar