Goran Vojnović je pod film 2017 podpisan v vlogi scenarista in režiserja. V intervjuju je spregovoil o nastajanju in sporočilu filma, ki prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance do osvojitve naslova evropskih prvakov.

Režiser Goran Vojnović o filmu 2017

Goran Vojnović je pod film 2017 podpisan v vlogi scenarista in režiserja. V intervjuju je govoril o nastajanju in sporočilu filma, ki prikazuje pot slovenske košarkarske reprezentance do osvojitve naslova evropskih prvakov. Ustvarjati so začeli leta 2018, ga želeli še isto leto končati, a se je hitro pokazalo, da to ne bo mogoče – še dodatno pa je nastajanje zapletel covid.

"Smo leta 2022, ampak Slovenija je še vedno evropski prvak. V tem obdobju nam je uspelo dokončati film o aktualnih prvakih. Nekako smo ujeli zadnji vlak, bilo je res dolgo potovanje, a prišli smo na konec in bilo je vredno."

Režiser pravi, da so se košarkarji zavedali svojega dosežka, a niso vsi vešči govorci, tako da so vlogo filmskih igralcev doživljali različno. Vajeni so dajanja kratkih izjav, za film pa so opravljali dolge, poglobljene pogovore.

"Na moje presenečenje so se vsi odprli, podoživeli to prvenstvo in bili predvsem zelo iskreni. Misli še niso bile popolnoma urejene, ampak to ima drugačno vrednost, pripovedovanja so bila zelo čustvena."

Vojnovića veseli, da so si film ogledali različni ljudje. Ustvarjalci so se zavedali, da ta film ljubitelje športa, predvsem košarke, zelo zanima, želeli pa so nagovoriti tudi tiste, ki košarke ne spremljajo.

"Mislim, da smo naredili tak film. Je tako čustveno močna zgodba, da so jokali tudi tisti, ki komaj ločijo Dončića od Dragića."

Franci Pavšer