Finale Lige prvakov za mnoge navijače predstavlja vrhunec sanjske sezone, romanje do svetega grala, priložnost pospremiti svoj klub do največje lovorike – do naslova evropskega prvaka – toda včerajšnji dan se je za marsikaterega navijača Liverpoola prelevil v nočno moro.

Finale lige prvakov za številne navijače predstavlja vrhunec sanjske sezone, toda včerajšnji dan se je za marsikoga prelevil v nočno moro

Liverpoolov navijač Dan pravi, da se je dan lepo začel, v posebnem območju za navijače v središču Pariza.

"Na stadion smo prispeli dve uri in pol pred tekmo in od prvega trenutka je bilo vse izjemno kaotično. Do svojega sedeža smo prišli šele dve minuti pred prestavljenim začetkom tekme."

Na stadionu je primanjkovalo pravih informacij organizatorjev, vhodi so bili zaprti, zato številni niso vedeli, kaj morajo storiti, da pridejo do svoje tribune. Vse navijače so preusmerili skozi majhen predor, kjer so odšli proti stadionu – ampak Dan pravi, da tam ni bilo varnostnikov in nikogar, ki bi preverjal, kdo ima vstopnico in kdo ne. Tam niso vstopili – začetek tekme pa se je nezadržno približeval. Povedal je, da je bil prestrašen, ko so končno odprli en vhod in so se vsi želeli zgnesti skozi, da bi prišli do svojih sedežev.

Prizori so številne Liverpoolove navijače prizadeli – tudi zaradi tragedije na stadionu Hillsborough leta 1989, ko je 96 navijačev kluba umrlo na polfinalni tekmi pokala angleške zveze. To je najbolj travmatičen dogodek v zgodovini kluba. Preveč navijačev so spustili na premajhno tribuno, za tiste spredaj, ob ograji, je bil usoden pritisk tistih zadaj, ki jih je policija pošiljala naprej.

Številni na Stade de France niso zdržali v čustvenem vrtiljaku. V tem napetem vzdušju ni čudno, da je postal nogomet na koncu drugotnega pomena. Toliko stresa, toliko živcev je skrhala pot do sedeža, da se Dan ni mogel sprostiti in uživati v nogometu.

Na koncu pa se je spraševal, zakaj je sploh prišel. In to je morda tisto, kar je najbolj žalostno, da sta dogodek in izkušnja, ki bi morala biti presežek in potrditi strast, ki jo imajo navijači do najbolj priljubljenega športa, na koncu poskrbela za to, da so se navijači spraševali, ali se to sploh izplača?

Luka Petrič