Tisti, ki ste si ogledali ekipno tekmo akrobatskih smučarjev ta teden, ste morda opazili, da je imel eden od kanadskih tekmovalcev slovensko ime. Miha Fontaine je skupaj s svojimi reprezentančnimi kolegi osvojil bronasto medaljo, ime pa je dobil po nekdanjem slovenskem olimpijcu. Njegov oče Nicolas je bil namreč najboljši prijatelj Mihe Galeta. Gale je nekdanji akrobatski smučar in trikratni udeleženec olimpijskih iger, že 15 let pa živi v Kanadi. Z njim se je pogovarjal Jože Pepevnik.

Miha Gale je trikrat zastopal Slovenijo na olimpijskih igrah

Miha Gale je bil trikratni udeleženec zimskih olimpijskih iger. Prvič je nastopil leta 1998 v Naganu, nato pa se je iger udeležil še v Salt Lake Cityju leta 2002 in v Torinu leta 2006. Zdaj že 15 let živi v Kanadi, kjer trenutno dela v gradbeništvu.

"Iz Japonske imam zelo dobre spomine. Ljudje so zelo navezani na olimpijce, veliko je bilo fotografiranja, imam zelo vesele spomine iz tam." - Miha Gale

Letos v Pekingu je za Kanado nastopal njegov soimenjak Miha Fontaine. Skupaj s svojimi reprezentančnimi kolegi je osvojil bronasto medaljo. Ime je dobil prav po Galetu, ki je bil dober prijatelj z njegovim očetom.

"V Salt Lake Cityju sem najbolje zastopal slovenske barve, iz tam imam najboljše spomine. Imel sem tudi ekipo slovenskih navijačev, ki živijo v Ameriki. Je bilo kar pestro." - Miha Gale

Jože Pepevnik