V Laškem se je začel zadnji dan prvega od dveh turnirjev Odprtega prvenstva Slovenije v namiznem tenisu. Na turnirju je nastopila tudi zelo močna kitajska reprezentanca.

Končal se je prvi letošnji namiznoteniški turnir OP Slovenije

Zagotovo smo pričakovali da bodo prav vsi zaključni boji povsem kitajsko obarvani. Tu je konec koncev kar pet kitajskih igralcev, ki bodo čez dobra dva tedna nastopili na svetovnem prvenstvu v Združenih državah Amerike. Edino ženski posamični finale in zaključni dvoboj med pari sta povsem kitajska. Med ženskimi dvojicami bosta na eni strani sestri Diaz iz Portorika in na drugi Indijki z vse boljšo Maniko Batra, ki je tudi med posameznicami igrala polfinale. Med moškimi dvojicami sta v finalu tudi mlada Japonca in največje presenečenje, v moškem finalu je eden od dveh Kazahstanec Kiril Gerasimenko, 46. na svetovni lestvici, ki pa ni bil med osmimi nosilci prvega turnirja. Na drugem bo od mesta nosilca še bolj oddaljen.

Gerasimenko je včeraj moral tako kot vsi uspešni četrtfinalisti dvakrat za mizo. Najprej je izločil Angleža Paula Drinkhalla, ki je pred tem premagal prvega nosilca Lina. Za preboj v finale je bil v sedmih nizih boljši od Kitajca Liuja. Drugi finalist je Kitajec Liang, drugi nosilec in dvanajsti igralec sveta, bil je že šesti na svetu.

"Dolgo že poznam Paula Drinkhalla. Igrala sva šestič in vedel sem, da je zahteven nasprotnik. Vedno sem izgubljal z njim. Proti Kitajcu mi je pomagalo to, da sem bil pred tremi leti na Kitajskem in sva že igrala med seboj. Res težak dan je bil." - Kiril Gerasimenko

Manike Batra na drugem turnirju ne bo, odpotovala je na zaključne priprave v Houston, ki jih bo opravila kar v ZDA. S sabo pa ima trenerja in osebnega sparinga. Kaj takega si slovenske igralke nikakor ne morejo privoščiti. So pa v Laškem prikazale kar nekaj lepih iger, konec koncev je Ana Tofant igrala med 16 najboljšimi, kar na takem turnirju ni uspelo še nobeni Slovenki.

"To je res velik uspeh in odlična igra Ane, ker priti med 16 najboljših ni kar tako. Naše igralke, ki veliko obetajo, so izredno mlade. Mislim, da ne manjka veliko, ko bodo tudi one lahko naredile preboj naprej " - Selektorica ženske reprezentance Vesna Ojsteršek

V sredo v Laško pride tudi Darko Jorgić, ki pa bo šele šesti nosilec turnirja, ki bo še močnejši kot ta v tem tednu. Jorgić si je včeraj s Saarbrücknom zagotovil četrtfinale evropske lige prvakov. Oba dvoboja je Hrastničan zanesljivo dobil brez oddanega niza. Žreb bo znan danes. Deni Kožul in Peter Hribar morata v kvalifikacije, enako velja tudi za Aleksandro Vovk, ki že ima nasprotnico kvalifikacij. Jutri bo igrala z Indijko Parag Chitale.

Dare Rupar