Slovenski župan je vsled tradicije temnih zgledov besedna zveza, ki vsebuje vsaj tak odstotek nespodobne provizije kot slovenski politik. Pa vendarle se najdejo izjeme, ki obetajo drugačno prihodnost. Najmlajšemu županu očetnjave je ime Rok Roblek, občanke Preddvora pa pravijo, da je iz popolnoma drugačnega testa. Miha Šalehar preverja, ali je res fant od fare.

Najmlajšemu slovenskemu županu je ime Rok Roblek, občanke Preddvora pa pravijo, da je iz popolnoma drugačnega testa kot drugi

Trideset let šteje najmlajši slovenski župan, ki je pred dvema letoma stopil na čelo občine, ki se po površni uvršča na 81., po številu prebivalcev pa na 140. mesto. Prihaja iz kmečke družine, v svojih študentskih letih pa je vodil tudi Zvezo podeželske mladine Slovenije, kot osebo ga naj bi najbolj izoblikovalo prav prostovoljstvo, čeprav je bilo prav slednje doma večkrat predmet spora, saj mu je tako ostajalo manj časa za pomoč doma. In čeprav je poklicni župan, še vedno dela tudi na domači kmetiji, na telefonu ima celo aplikacijo, s katero lahko kadarkoli preveri stanje v domačih hlevih.

“V osnovi letni čas narekuje tok življenja. Od zime do zime. Spomladi se začnejo neke aktivnosti, jeseni je žetev, ki je rezultat dela. Vse aktivnosti, ki se na vasi dogajajo, so tempirane na posamezni letni čas.”Rok Roblek opisuje, kako je na podeželju (še) vedno vse odvisno od dela leta

“Biti kmet” s seboj še vedno nosi negativno konotacijo: “Sem mnenja, da smo to besedo izrabili sami, ne samo nekmetje, ampak tudi kmetje. To je bila najbolj prikladna beseda, ko si želel koga ozmerjati. Se pa trend dobro popravlja.”

“Danes vse centraliziramo, nihče se ne ukvarja z aktivno politiko razvoja podeželskih območij kot interdisciplinarnega procesa. Če to znamo omogočiti, bomo imeli razvito podeželje in imeli bomo tudi turizem.” 

Miha Šalehar