Ker je Spetkov poglavar Mihi eden največjih brezveznikov na področju avtomobilizma, tokrat na oktanski pomenek vabi Cirila Komotarja, kultnega vlogerja, avtomobilističnega novinarja in vplivneža, da mu pojasni vero v malika, pred katerim marsikateri Slovenec med obveznim sobotnim pranjem platišč poklekne.

Oktanski pomenek s kultnim vlogerjem, avtomobilističnim novinarjem in vplivnežem Cirilom Komotarjem

Ker je Spetkov poglavar Mihi eden največjih brezveznikov na področju avtomobilizma, zato je tokrat na oktanski pomenek povabil Cirila Komotarja, kultnega vlogerja, avtomobilističnega novinarja in vplivneža, da mu pojasni vero v malika, pred katerim marsikateri Slovenec med obveznim sobotnim pranjem platišč poklekne.

“Avto je veliko več kot tista stvar med levim in desnim ogledalom. Ne samo, da avto reže kruh marsikateri slovenski družini, jaz avte jemljem zelo čustveno, pa ne samo Ferrarije in Rolls-Royce. Tudi Alfe in Lancie.”Ciril Komotar o odnosu človeka do njegovega avtomobila

Slovenija je kot avtomobilska država odrasla šele pred nekaj leti, zato na avtomobile gledamo drugače kot Nemci, Belgijci ali Francozi. Zato nam avto toliko pomeni in ga še ne dojemamo kot prevozno sredstvo.

Kaj bo z avtomobili v prihodnosti, bodo šli v zrak? “Avtomobili gredo lahko v zrak že kar nekaj časa, ampak to so zelo drage rešitve. Veliko prostora imamo še pri optimizaciji prometa v takšni obliki, kot je. Da ne govorimo o sami infrastrukturi, ampak tudi o avtomobilih. Ko bodo avtomobili čez deset, petnajst let vozili povsem sami, bo promet postal bolj učinkovit.” 

“Imamo pet stopenj avtonomne mobilnosti oz. vožnje. Mi smo v tem trenutku na tretji. To pomeni, da je vse, kar moraš narediti na avtocesti, je da držiš roko na volanu, avtomobil ti pa asistira, sam zavira, sam pospešuje, drži razdaljo za avtomobilom spredaj, v sili sam zavira. Konec koncev, če doživiš infarkt, zna avtomobil sam ustaviti in vključiti vse štiri utripalke in iti na stran. Avtomobili marsikaj zmorejo.”Ciril Komotar o avtonomnosti avtomobilov

Miha Šalehar