Odbojkar Črt Bošnjak ter kajakašica in kanuistka na divjih vodah Eva Alina Hočevar opisujeta, kako so se mladi profesionalni športniki znašli v času epidemije, kaj jim je bilo odvzeto in kako usklajujejo obveznosti.

Odbojkar Črt Bošnjak ter kajakašica in kanuistka na divjih vodah Eva Alina Hočevar opisujeta, kako so se mladi profesionalni športniki znašli v času epidemije, kaj jim je bilo odvzeto in kako usklajujejo obveznosti

Mlada športnika pripovedujeta o omejitvah v času epidemije, otrocih in mladostnikih, ki so bili prikrajšani za vadbo, o usklajevanju šolskih obveznosti in treningov ter številnih odrekanjih.

20-letni odbojkar in študent novinarstva Črt Bošnjak pravi, da so mladi športniki prisiljeni v hitrejše odraščanje. "Moji vrstniki še večinoma živijo pri starših, kjer jim je nudeno vse. Jaz sem se odselil ravno zaradi discipline, ker imam tako natrpan urnik. Ja, je ogromno prilagajana šoli, treningom, ostalim aktivnostim, ki sodijo k športu. Mislim, da to moje vrstnike čaka šele čez nekaj let, ob vstopu v službo, ob nastanku družine, ko pridejo nove zadolžitve."

18-letna kajakašica in kanuistk na divjih vodah ter  dijakinja Gimnazije Bežigrad Eva Alina Hočevar dodaja, da se resda pogosto odpove zabavam, a je profesionalni šport v njenem življenju prioriteta. "Me res kdaj zaboli, ker se ne morem toliko družiti, kot moji sošolci. Če bi ponočevala, lahko naslednji dan pozabim na trening. Ja, včasih se počutim, kot da nisem del tega kroga, kot da so pozabili na mene. A mi velikokrat sošolci rečejo, da me občudujejo, saj se znam umakniti, odreči nekim rečem, ki so v najstniškem obdobju najbolj privlačne. Sošolci in prijatelji so zelo razočarani in potrti nad minulim letom. Tej generaciji je bil res odvzet najlepši čas najstniških let. Vsi, ki se spomnijo na gimnazijo in začetek faksa, se spomnijo na zabave, kakšne lumparije so počeli. Mi teh zgodbic ne bomo imeli, govorili bomo, kaj smo si povedali prek zooma ali s kom smo se videli, če smo kršili ukrepe."

Uršula Zaletelj