Letošnja jesen nam je prinesla hladno, predvsem pa mokro vreme. Verjetno ni veliko krajev, kjer taka jesen vsaj delno poskrbi za dobro voljo. Pri nas ga najdemo približno na polovici avtocestne poti od prestolnice proti Mariboru v Centru varne vožnje Vransko. Tam deževno vreme namreč poskrbi za naravno namakanje drsnih površin, na katerih vozniki spoznavajo osnovne reševalne tehnike v nevarnih situacijah, ki bi se jim lahko zgodile na cesti. Ena izmed ekip, ki se je sredi novembra podila po 15 hektarov velikem poligonu je bila tudi Valovska. Več pa Matevž Polajnar.

Ekipa Vala 202 se je udeležila intenzivnega tečaja varne vožnje v Centru varne vožnje Vransko

Center varne vožnje Vransko so pri AMZS-ju odprli leta 2008. Od takrat vozniki na 15 hektarjev velikem poligonu spoznavanjo osnovne reševalne tehnike v nevarnih situacijah, ki bi se jim lahko zgodile na cesti. Za voznike začetnike je varna vožnja že nekaj let obvezna, starejši vozniki pa se lahko udeležijo različnih tečajev. Glavni cilj je, da vozniki spoznajo krizne situacije in se v njih naučijo pravilno reagirati.

“Predvsem so nevarne panične reakcije. Vozniki se znajdejo v neznani situaciji in začnejo preveč vrteti volan, ponavadi v napačno smer. Na intenzivnem tečaju varne vožnje spoznamo, kdaj moramo volan vrteti nežno in kdaj grobo.” – inštruktor varne vožnje Janez Marolt

Matevž Polajnar