Na velikem praznem prostoru na križišču med gostilno Tramvaj in nočnim klubom Cirkus, je na stavbi, kjer je nekoč kraljeval medved, ki jaha ptico, začela nastajati njegov muralski naslednik.

Na velikem praznem prostoru na stavbi, kjer je nekoč kraljeval medved, ki jaha ptico, je začel nastajati nov mural

Strokovna komisija je med 26 slovenskimi in tujimi avtorji za zmagovalca mednarodnega javnega natečaja Na mestu izbrala projekt slikarja, grafika in risarja Leona Zuodarja Endangered Species. Z njim bodo zapolnili prazen prostor na stavbi na cestnem križišču med gostilno Tramvaj in nočnim klubom Cirkus pri nekdanjem kinu Vič.

“Gre za zgodbo izginjanja vrste avtoštoparja, gre za spomin na moja študentska leta, ko sem vsak vikend odštopal iz Ljubljane proti Postojni. Na steni bo zdaj deloval kot nek privid nečesa, kar ne obstaja več, vsaj ne tako, kot smo ga mi poznali.” – Leon Zuodar

V ponedeljek je začel svojo idejo prenašati na steno, kar pa je vse prej kot lahko. S pomočjo dvigala je svojega štoparja najprej prerisal, potem pa se je začelo dolgotrajno večplastno nanašanje barve. Vse to v sicer prijaznem, a vendar novemberskem vremenu na več kot petih metrih višine.

“Zame kot likovnega umetnika je to zelo zanimiva izkušnja. Nenehno ustvarjanje v ateljeju sem zamenjal za delo na odprtem, na višini, podvržen sem vremenskim muham, mimoidočim, prometu, hrupu in tresenju dvigal, ampak vse skupaj doživljam v zelo pozitivnem smislu.”

Matevž Polajnar