Eno izmed bolj priljubljenih načinov počitnikovanja postaja potovanje z avtodomom. Slovenija se uvršča med države z največ avtodomi na prebivalca. Na kaj moramo paziti, če se za izposojo ali nakup avtodoma odločimo prvič, in ali res avtodomarstvo predstavlja zgolj in samo svobodo?

Kaj je treba vedeti, ko se prvič odpravimo na počitnice z avtodomom, za koga je sploh primerno takšno potovanje ter zakaj se vse več Slovencev odloča za avtodomarstvo?

Eno izmed bolj priljubljenih načinov počitnikovanja postaja potovanje z avtodomom. Po zadnji raziskavi enega izmed proizvajalcev avtodomov je povprečen Evropejec oziroma Evropejka, ki vozi avtodom star 39 let, živi v tričlanskem gospodinjstvu in je zaposlen. Slovenija se uvršča med države z največ avtodomi na prebivalca.

“V Sloveniji imamo registriranih 3500 avtodomov, kar je na dva milijona prebivalcev veliko. Tak način potovanja je v porastu, se pa moramo zavedati, da ni poceni.”Rok Vizovišek, urednik revije Avto-Dom

Vožnja z avtodomom pa ima svoje pasti, opozarja inštruktor varne vožnje Danijel Granda.

“Avtodom je neprimerno težji od osebnega avtomobila, zato moramo biti toliko bolj pozorni na varnostno razdaljo. Zavorna pot se namreč iz ene sekunde zviša na tri ali štiri, kar je v kritičnih situacijah pri neprimernih hitrostih lahko usodna razlika.”

Gašper Andrinek