Na letošnjem festivalu Ment je bila predstavljena tudi mednarodna pobuda Keychange za večjo spolno uravnoteženost in opolnomočenje žensk v glasbeni industriji ter med nastopajočimi na glasbenih festivalih. Pobudi Keychange se je kot prvi festival na tem območju pridružil ljubljanski Ment. Kako pa so o pobudi na festivalu razmišljale nekatere ustvarjalke s področja glasbene industrije iz različnih držav nekdanje Jugoslavije, boste slišali v sobotni Reakciji

Je izbira med kakovostjo ali ženskimi izvajalkami, zgolj namišljena izbira?

Na letošnjem festivalu Ment je bila predstavljena tudi mednarodna pobuda Keychange za večjo spolno uravnoteženost in opolnomočenje žensk v glasbeni industriji in med nastopajočimi na glasbenih festivalih.

O položaju žensk v glasbeni industriji so v oddaji razmišljale nekatere akterke iz različnih držav na območju nekdanje Jugoslavije. Področje glasbene industrije je danes nepregledna produkcija žanrov, izdelkov in ustvarjalcev ter ustvarjalk. Smelo bi bilo trditi, kakšna konkretno je vloga žensk v tej industriji, lahko pa rečemo, da je položaj žensk v tej industriji tudi in predvsem odraz položaja žensk v družbi na sploh.

“Nočemo namreč vedno poslušati samo belih moških s kitaro na odru. Ženske s talentom zagotovo obstajajo. Argument, da ni kakovosti, preprosto ne vzdrži,” meni Laura Kriefman, ena od britanskih partneric pobude Keychange.

Nataša Štefe