Urbana politika, skupnostni vrtovi, študentska stanovanja, brezplačna malica v šolah. Ste vedeli, da so vse to socialne inovacije? Država, ki je med najbolj inovativnimi na tem področju, je zagotovo Danska, njen zgled pa je v prejšnjih letih pritegnil še številne druge. Predstavniki Slovenije, Islandije, Danske, Makedonije in Hrvaške so se ta teden v Ljubljani pogovarjali o vzvodih, ki jih za blaginjo družbe pomenijo socialne inovacije. Kakšne socialno-inovativne prijeme načrtujejo države v naši neposredni soseščini in kako ambiciozna na tem področju je Slovenija? Raziskuje Maja Ratej.

V svetu 21. stoletja bodo socialne inovacije nepogrešljive. Iščemo rešitve, ki izvirajo iz vsakdana ljudi

Urbana politika, skupnostni vrtovi, študentska stanovanja, brezplačna malica v šolah. Ste vedeli, da so vse to socialne inovacije? Država, ki je med najbolj inovativnimi na tem področju, je zagotovo Finska, ki je pred kratkim praznovala 100-letnico samostojnosti in si je, mimogrede, ob tem za rojstni dan podarila novo narodno knjižnico.

Za to, da so pri njih vzbrsteli socialni inovatorji, so se morale zgoditi prave zgodovinske okoliščine, meni avtor druge najbolj prevajane finske uspešnice o 100 socialnih inovacijah, ki so zrasle na zelniku te severne države, Illka Taipale.

“Naša država se je soočala s prevlado Švedov, potem Rusije, pestila nas je zelo krvava državljanska vojna, lakota, bili smo zelo razdeljeni. A prav zaradi neprizanesljivih razmer smo se morali poenotiti. Ničesar nismo imeli, nimamo rud, brije nas severni veter in pozimi dolga tema. Imeli pa smo drug drugega, nikogar nismo smeli pustiti zadaj, naučili smo se, da kot družba največ pridobimo, če začnemo na dnu in najprej poskrbimo za revne.” – Illka Taipale

Predstavniki Slovenije, Islandije, Finske, Makedonije in Hrvaške so se ta teden na Pedagoški fakulteti v Ljubljani ob izidu zbornika Misliti socialne inovacije pogovarjali o vzvodih, ki jih za blaginjo družbe pomenijo socialne inovacije. V oddaji tako tudi o tem, kakšne socialno-inovativne prijeme načrtujejo države v naši neposredni soseščini in kako ambiciozna na tem področju je Slovenija.

Maja Ratej