Letos obeležujemo 30. obletnico programa Erasmus+, ki velja za enega najuspešnejših programov Evropske unije. Prve Erasmus izmenjave izobraževanja in usposabljanja so potekale leta 1987, v enajstih takratnih državah EU. No, danes program izvajajo že v 33 evropskih državah, širi pa se tudi izven evropskih meja.

Mladi, ki sodelujejo v programu Erasmus, imajo po diplomi dvakrat večje zaposlitvene možnosti, saj delodajalci iščejo osebe, ki so odprte in se znajo prilagoditi spremembam.

Letos obeležujemo 30. obletnico programa Erasmus+, ki velja za enega najuspešnejših programov Evropske unije. Prve Erasmus izmenjave izobraževanja in usposabljanja so potekale leta 1987, v enajstih takratnih državah EU. Danes se program izvaja že v 33. evropskih državah, širi pa se tudi izven evropskih meja.

V Sloveniji smo program začeli izvajati v študijskem letu 1999/2000. Zanj v obdobju 2014-2020 skrbijo na dveh nacionalnih agencijah: na MOVIT-u za področje mladine, na CMEPIUS-u pa za področje izobraževanja, usposabljanja in športa. Erasmus plus, kot se program imenuje zdaj, je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Zanj je EU v sedemletnem obdobju namenila 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi več kot petim milijonom Evropejcev omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali opravljanje prostovoljnega dela v tujini.

V tridesetih letih so se potrdili tudi številni pozitivni učinki programa, zato Unija sredstva zanj še povečuje.

“Od zadnjega obdobja se je proračun povečal za 40 odstotkov in je eden od dveh programov EU, ki so se mu sredstva povečala. To kaže na to, da je za ministre držav članic področje izobraževanja, kulture in mladine prioriteta.” – Vanessa Debje-Senton, Evropska komisija

V projekt Erasmus + je vključenih že več kot 70 % vseh slovenskih osnovnih šol, čez 96 % vseh srednjih šol in vse večje visokošolske institucije. Izmenjav se seveda ne udeležujejo le učenci, dijaki in študenti, pač pa tudi njihovi vzgojitelji, učitelji in profesorji.

Over the past 30 years, Erasmus has enriched the lives of 9 million people! Find out more: https://t.co/gW5AXKAgMD

#ErasmusPlus pic.twitter.com/TICdFRtKUY

— Erasmus+ (@EUErasmusPlus) January 26, 2017

Boris Žgajnar