“Ljudje so polni strahov, te strahove pa je treba opredmetiti. V primeru beguncev v Sloveniji je več kot očitno, da so ljudje strahove opredmetili v predsodkih in jih obesili na kužnega subjekta, ki se mu reče begunec.” Tako Janez Markeš, ki pravi, da ob sistematičnem spodbujanju nesporazumov in sovražnosti v družbi kužni subjekt postanejo tudi novinarji, hkrati pa ob porastu sovražnega govora opozarja tudi na odgovornost medijev. Dragan Petrovec spomni na zgodovinske vzporednice, Dragica Wedam Lukić pa ne razkorak med prakso slovenskih sodišč in evropskega sodišča za človekove pravice. Rok Čeferin se ne strinja s posameznimi odločitvami tožilstva in se sprašuje, kaj lahko bolj ogrozi javni red in mir kot pozivi k streljanju na begunce. Kje so meje med sovražnim govorom in resničnim nasiljem? Zakaj je pri nas posledica sovražnega govora pogosto le porast politične priljubljenosti?

Ni nujno, da je vsak odziv kazenski, toda zdi se, da sankcij sploh ni

Od pozivov k streljanju beguncev, rasističnega žaljenja nogometnega igralca, do označevanja novinark za prostitutke… V zadnjem času prihaja do številnih primerov sovražnega govora in primerov žaljivih nastopov zoper čast in dobro ime posameznic in posameznikov. Ni nujno, da je vsak odziv kazenski, toda zdi se, da sankcij sploh ni.

“Zagovarjam doslednost pri odzivanju. Mora biti konstanta, brez nje stvari peljejo v anarhijo. S spodbujanji, z odnosom državnih organov do ranljivih skupin, potenciramo latentno sovraštvo, ki je v marsikomu izmed nas, hitro pride do sovražnega govora in dejanj.” – Dr. Dragan Petrovec

“Ljudje so polni strahov, te strahove pa je treba opredmetiti. V primeru beguncev v Sloveniji je več kot očitno, da so ljudje strahove opredmetili v predsodkih in jih obesili na kužnega subjekta, ki se mu reče begunec.” Tako dr. Janez Markeš, ki pravi, da ob sistematičnem spodbujanju nesporazumov in sovražnosti v družbi kužni subjekt postanejo tudi novinarji, hkrati pa ob porastu sovražnega govora opozarja tudi na odgovornost medijev.

“Sovražni govor je to, da se o drugih skupinah žaljivo izraža. Kako daleč gre pri poveličevanju enega naroda, rase, je pa vprašanje, če to ni skrito zaničevanje drugih.” Dr. Dragica Wedam Lukić

Rok Čeferin se ne strinja s posameznimi odločitvami tožilstva in se sprašuje, kaj lahko bolj ogrozi javni red in mir kot pozivi k streljanju na begunce: “Mislim, da bi ob pravilnem tolmačenju v posameznih primerih morali proti avtorjem določenih izjav sprožiti kazenske postopke.”

“Policija je ukazala naj prostovoljci ne gledajo beguncem v oči.” – Dr. Dragan Petrovec

Gorazd Rečnik, Uršula Zaletelj