Edvard König je pred skoraj dvema desetletjema kot študent lesarstva iskal rešitev za tišji osebni računalnik. Ker z rešitvami na trgu ni bil zadovoljen, je sestavil svoje in se z vodnim hlajenjem podal v podjetniške vode. Že ob začetku poti je moči združil z Matjažem Krčem in ta tandem še danes vodi podjetje EKWB, ki deluje v več kot 130ih državah in zelo hitro raste. Lani januarja je imelo podjetje 100 zaposlenih, zdaj jih je že skoraj 250. Visokotehnološko podjetje EKWB je že več kot deset let številka ena na svetu za razvoj in proizvodnjo izdelkov za vodno hlajenje računalnikov po meri. Njihova vizija pa je: ustvarjati računalnike za boljši svet.

Podjetje EKWB: Kakšna je kultura organizacije in kdo ali kaj poganja rast podjetja, ki je postalo tudi letošnja Zlata gazela

Edvard König je pred skoraj dvema desetletjema kot študent lesarstva iskal rešitev za tišji osebni računalnik. Ker z rešitvami na trgu ni bil zadovoljen, je sestavil svoje in se z vodnim hlajenjem podal v podjetniške vode. Že ob začetku poti je moči združil z Matjažem Krčem in ta tandem še danes vodi podjetje EKWB, s sedežem v Komendi, ki deluje v več kot 130 državah in zelo hitro raste. Lani januarja je imelo podjetje sto zaposlenih, zdaj jih je že skoraj 250. Visokotehnološko podjetje je že več kot deset let številka ena na svetu za razvoj in proizvodnjo izdelkov za vodno hlajenje računalnikov po meri. Njihova vizija pa je: ustvarjati računalnike za boljši svet.

"V petnajstih letih se ni nič spremenilo. Osnovna filozofija je, da dihamo s trgom in uporabniki, skušamo ugotoviti, kaj so njihovi problemi, in jih reševati. Smo na trgu, ki ima vse več izzivov." – Matjaž Krč

Edvard König je na začetku raziskoval in ugotovil, da obstaja vodno hlajenje. Ko je svoje prve kreacije predstavil na forumih, so bili obiskovalci nad njimi navdušeni. Pove, da je od tu naprej šel samo s tokom. "Ko sem se leta 2005 prijavil na delavnico za poslovni načrt, je bil del te delavnice tudi natečaj. Matjaž je vodil delavnico, spoznala sva se in ugotovila, da je dodana vrednost v obeh in da je to pravi recept za uspeh podjetja."

Visokotehnološko podjetje ustvarja kulturo, ki poskuša delati stvari, ki so dobre, in zmanjšuje tisto, kar ni dobro. "Treba je biti drzen. Je pa res, da ne gre toliko za drznost kot za samozavest. Slovenci imamo veliko tehničnega znanja, malo manj poslovnega. Ker ni te samozavesti, tudi poslovno ne prideš daleč in za to si je treba prizadevati," doda Matjaž Krč.

"Naše kompetence so na področju hlajenja, kar priznavajo tudi veliki igralci na trgu. Z nami želijo delati zaradi tehnične kompetentnosti in naše blagovne znamke. Ugotovili so, da smo zanje dodana vrednost."

Inovativnost je proces, ki se ga da voditi, še pove Edvard König. V podjetju so postavili oranžne sobe, ki so namenjene pogovoru o izboljšavah lastnih izdelkov in procesa. Epidemija je nenormalno pohitrila povpraševanje po spletnih rešitvah. "Pred štirimi leti smo se odločili, da bomo ponudili vodno hlajenje po meri, kjer si kupec sam izbere komponente in jih sestavi. Naši kupci so iz avtomobilske industrije, iz industrije avtonomnih vozil ..."

 

Anja Hlača Ferjančič