Luka Dončić je postal eden največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu, njegov šef, lastnik ekipe Dallas Mavericks Mark Cuban pa je bil minuli teden gost konference Sporto. V naslednji minutah prisluhnite poudarkom pogovora, ki ga je z njim vodil nekdanji igralec v ligi NBA Boštjan Nachbar. Slišali boste, kako je Cuban postal milijarder in del svojega bogastva namenil za nakup kluba, za katerega je navijal, kakšne so možnosti, da liga NBA gostuje v Sloveniji, kako je doživel nabor leta 2018, ko si je Dallas zagotovil Dončićeve usluge in zakaj pravi, da je Dončić že zdaj eden najboljših vseh časov.

Foto: Reuters

Lastnik kluba Dallas Maverick Mark Cuban o tem, kako je postal milijarder in del svojega bogastva namenil za nakup kluba, za katerega je navijal in zakaj pravi, da je Dončić že zdaj eden najboljših košarkarjev vseh časov

Luka Dončić je postal eden največjih košarkarskih zvezdnikov na svetu, njegov šef, lastnik ekipe Dallas Mavericks Mark Cuban, pa je bil prejšnji teden gost konference Sporto. Mark Cuban najbolj uživa, ko pred tekmo sredi dvorane svojega kluba meče na koš. Od majhnega je zaljubljen v košarko, nikoli pa ni bil profesionalni igralec. Ko je konec prejšnjega tisočletja obogatel, si je privoščil kluba oz. franšize v ligi NBA. Ljubezen do košarke pa je pretvoril v posel, še preden je leta 2000 kupil klub. Zaslovel je kot lastnik spletnega predvajalnika avdio in video vsebin audio.net, pozneje broadcast.com. Ko je bil spletna stran še v povojih, je Cuban radijske prenose košarkarskih tekem objavljal na njej. Nekaj let pozneje pa je stran prodal Yahoo-ju za 5,7 milijarde dolarjev. Ta posel velja za enega najslabših internetnih poslov vseh časov; za Yahoo, ne za Cubana. Za primerjavo: Google je nekaj let za tem za skoraj štirikrat manj kupil YouTube. 

"Ko Google, Facebook ali pa Netflix dosežejo najboljše poslovne rezultate v zgodovini, nihče ne organizira parade. Ko pa tvoje moštvo osvoji naslov, oživi celotno mesto. Pa naj se gre za angleško nogometno ekipo ali pa za slovensko košarkarsko. To se dogaja le v športu. Če želiš, da ti skupnost pride naproti, moraš tudi sam iti naproti skupnosti." - Mark Cuban

Strast do kluba kaže tudi med tekmami, ko Cuban ni v kateri izmed VIP lož, ampak v prvi vrsti. Ob parketu, navadno blizu svoje ekipe. Vodilni v ligi so mu naložili že kopico kazni, skupaj za več 3 milijone ameriških dolarjev, ponavadi zato, ker kritizira sojenje.

"LeBron James, Stef Curry in Luka Dončić imajo več sledilcev kot katerikoli poslovnež. Ko tržiš ligo NBA, pravzaprav tržiš igralce. To je še bolj izrazito pri  mlajših Oni so bolj povezani z Lukom kot pa z Dallasom. Radi imajo ekipo Mavericksa, so pa zaljubljeni v Luka."

Dončić je tako priljubljen, da bi lahko zaradi njega ekipa Dallasa prišla celo v majhno Slovenijo. Možnosti, da bi dvorana Stožice gostila ekshibicijski ali pa celo pravi tekmovalni dvoboj, se zdijo minimalne, ampak kot razlaga Cuban, niso nične.

"Pred pandemijo smo se pogovarjali z Real Madridom, da bi odigrali ekshibicijsko tekmo. Luka bi seveda najraje igral s svojim nekdanjim klubom, če pa bomo organizirali to tekmo, pa sem Luku rekel, da bi lahko eno tekmo priredili tudi v Sloveniji. Možnosti niso velike, ker je trg majhen. Toda če se mi z ligo dogovorimo, da odigramo tekmo nekje v tujini, kjer bi pritegnili navijače in naredili dobro zgodbo, bodo volini v ligi morda ugodili želji, da to tekmo odigramo v Sloveniji."

Luka Petrič