Od deseterice slovenskih atletov, ki bo nastopila na svetovnem prvenstvu v atletiki v Oregonu, je normo izpolnila polovica. Preostali so se na prvenstvo uvrstili s povabilom Mednarodne atletske zveze, ki je zapolnjevala mesta po svetovni lestvici.

Aniti Horvat je že v prvi sezoni uspel preboj s kakovostne tekmovalke na en stadionski krog v precej bolj konkurenčno tekmovalko na 800 metrov, na zadnjih tekmah se je povsem približala meji dveh minut. Povabil so se razveselili tudi Agata Zupin v teku na 400 metrov z ovirami, Lia Apostolovski v skoku v višino in skakalec s palico Robert Renner.

Zahtevno delo čaka Marušo Mišmaš Zrimšek, ki je zaradi poškodbe in bolezni izpustila večji del pripravnih tekmovanj. Neja Filipič na prvenstvo odhaja z desetim dosežkom sezone v troskoku in popotnico treh odličnih tekem diamantne lige.

Dva slovenska atleta sta v čistem svetovnem vrhu – Tina Šutej s tretjim rezultatom skoka s palico v letošnji sezoni in Kristjan Čeh, letos nepremagan v diamantni ligi, z drugim dosežkom. Triindvajsetletnik še čaka na svoj zvezdniški trenutek na najpomembnejših tekmovanjih. Njegova kariera je v hitrem in strmem vzponu, povsem drugače pa je do svojih največjih uspehov prišla Tina Šutej, ki blesti kot zrela tekmovalka. Spomladi je v Beogradu dočakala bronasto kolajno svetovnega prvenstva v dvorani, tudi na prvo atletsko svetovno prvenstvo v ZDA odhaja s tretjim najboljšim dosežkom med vsemi tekmovalkami.

Prvenstvo se bo začelo v petek in končalo predzadnjo julijsko nedeljo, upamo da z novimi slovenskimi uspehi in dopolnjeno razpredelnico kolajn, ki so jo doslej oblikovali Primož Kozmus, Marija Šestak in Gregor Cankar.

Boštjan Reberšak