Nogometaši v domačem prvenstvu so na oddihu pred februarskim nadaljevanjem prvoligaškega dogajanja. To pa ne velja ravno za kadrovnike moštev, ki se pospešeno pripravljajo na prihajajoči zimski prestopni rok. Odmor med jesenskim in spomladanskim delom sezone pa je tudi čas za delne ocene opravljenega dela v prvem delu sezone. Eno največjih razočaranj jesenskega dela je nogometni klub iz Celja. Pred sezono so v knežjem mestu za okrepitve porabili več kot milijon evrov, trenutno stanje na lestvici pa je zelo skromno. Celjani so po 20-ih krogih dosegli le šest zmag in doživeli 10 porazov in se nahajajo na sedmem mestu. V taboru predlanskih prvakov so se v zadnjem letu zamenjali kar trije trenerji. Nad iskanjem novega, ki bo imenovan v prvih dneh prihodnjega leta, bdi prvi celjski kadrovnik Valeriy Kolotilo. 51- letni Rus je član ekipe vlagateljev, ki so poskrbeli za najradodarnejši prestopni rok v zgodovini celjskega kluba. Z generalnim direktorjem Celja se je o iskanju novega trenerja, kadrovski politiki, težavah v celjskem moštvu in velikih načrtih kluba iz mesta ob Savinji pogovarjal Marko Cirman.

Tokratna praznična oddaja je v celoti namenjena pogovoru z generalnim direktorjem Celja Valerijem Kolotilom

Sanje ruskih vlagateljev so bile boj za naslov prvaka in redno igranje v Evropi. Trenutno stanje celjskega prvoligaša pa je vse prej kot rožnato. Predlanski prvaki so na dvajsetih tekmah doživeli deset porazov.

Želimo biti senzacija!

V Celju so se po šampionski predlanski sezoni s trenerjem Dušanom Kosićem zamenjali kar trije trenerji. Ljubljančana je nasledil Jiři Jarošik, pod katerim je moštvo zapadlo v izjemno slab rezultatski niz. Ob koncu aprila je Čeha, po le eni zmagi na 11 prvenstvenih tekmah, zamenjal Agron Šalja. Devetinštiridesetletni strokovnjak je rešil celjsko zasedbo pred prvim izpadom v drugo ligo in doživel poraz v finalu pokala proti Olimpiji. V drugi polovici septembra je Šaljo na klopi zamenjal nekdanji nogometaš Celja Simon Sešlar, ki se mu je obdobje vodenja celjskega prvoligaša izteklo pred dobrima dvema tednoma. Prvi celjski kadrovik Valerij Kolotilo je imel v minulih dneh veliko dela, še preden je kar koli rekel o imenovanju novega trenerja, je spregovoril o vzrokih za slab prvi del sezone Celja:

"Morda je bila naša napaka v slabši pripravi moštva na sezono. Veliko je bilo tudi poškodb, manjkalo pa nam je tudi kar nekaj sreče. Moštvo je igralo dobro, a ni znalo doseči zadetka. Manjka nam tudi kar nekaj izkušenj. Ne želim komentirati različnih mnenj. Mi imamo svojo pot, v katero verjamemo. Na podlagi finančne stabilnosti gradimo mlado, slovensko ekipo. Spomnite se prve tekme letošnje sezone proti Mariboru, ko je vstopil v igro Tjaš Begić, kako je tekel, se boril. To si želim od vseh igralcev, želim si letečo ekipo, da je ekipa senzacija. Tega si želijo tudi navijači."

To je bila moja napaka

Celje ni nikoli v svoji zgodovini uspeha doživelo iz danes na jutri, po zajetni finančni injekciji. Z velikim vložkom se je povečal pritisk, sploh zaradi vse skromnejših izidov. Ko je moštvo v prvem delu lanskega spomladanskega dela vodil Ji Jarošik, je na gostovanju v Kidričevem Valerij Kolotilo pritekel v garderobo, ker je bil zelo nezadovoljen z igro. Takšnih praks celjsko moštvo ni bilo vajeno iz preteklosti.

"Bil sem zelo jezen na fante, ker je bilo videti, kot da so izgubili željo. Fantje so res da mladi, a imajo privilegij igrati nogomet in so za to tudi plačani. Oni ne delajo v tovarni od sedmih do treh, to možnost igranja nogometa moraš izkoristiti, saj to obdobje v življenju ne traja tako dolgo, le kakšnih dobrih deset let. Igranje nogometa je velik privilegij, med kariero moraš poskrbeti zase in za svojo družino. Zato sem bil zelo jezen. To je bila moja napaka, to ne bo stalna praksa. Zaupam vsakemu trenerju do zadnjega trenutka."

Ne gre nam samo za prodajo igralcev

Ni skrivnost, da je ekipa ruskih vlagateljev del mreže, v kateri so nekateri klubi iz Evrope (Khimki, Bournemouth ...). Generalni direktor Celja je ovrgel nekatere govorice, da gre celjskim vlagateljem le za prodajo ali pa preprodajo igralcev. Največja želja Valerija Kolotila je, da bi nekoč poklical v Bournemouth in povedal, da ima v Celju igralca za ta klub.

"Mlad fant se lahko razvija in pripomore k razvoju celotnega moštva. Želim si, da bi ti fantje igrali vrhunski nogomet. Od moštva, sestavljenega iz samih 30-letnikov, ne moreš pričakovati čudežev. Ne gre nam za prodajo, želimo si, da bi se mladi slovenski nogometaši tu razvijali, dosegali uspehe in nato morda zaigrali na višji ravni."

Celjski navijači (še) ne verjamejo v projekt

Navijačev na celjskih tekmah je v zadnjem obdobju bolj za vzorec. Klub se trudi krpati luknjo na tribuni s prisotnostjo otrok iz lastne nogometne šole. Valerij Kolotilo pozna razloge za to, zaveda se, da ta hip rezultati niso dovolj dobri, da bi se v Celju govorilo o nogometu.

"Navijači imajo radi zmage. Če bi moštvo zmagovalo, bi jih bilo seveda več. A tudi v sezoni, ko je bilo Celje prvak, ni bilo težav kupiti vstopnice za ogled tekme. Mesto je pač tradicionalno bolj rokometno in zaradi tega se pogovarjamo, da bi sodelovali z rokometnim klubom. Da bi bili na tekmah naši združeni navijači. Celje je zelo športno mesto, za kar se moram zahvaliti županu Bojanu Šrotu. V letu, ko je Celje osvojilo naslov nogometnega prvaka, so ob njem prvaki postali še rokometaši in tudi košarkarice. Želimo narediti zgodbo. Navijač zahteva kakovost tako na igrišču kot v infrastrukturnem smislu. Ljudje radi hodijo v dobre restavracije, si izbirajo dobre avtomobile in si nenazadnje želijo tudi udoben čisti sedež na stadionu. A to ni samo težava Celja. Ko so v Rusiji poskrbeli za izgradnjo novih stadionov, se je obisk tekem bistveno povečal. Poleg rezultata je zelo pomembna tudi infrastruktura. V načrtu imamo prenovo celjskega stadiona. Z županom in celjskimi poslovneži smo že v pogovorih. Želimo si igrati v Evropi, naš stadion pa je v evropskem merilu precej skromen."

Kdo bo novi trener?

Celjani se bodo po krajšem oddihu po jesenskem delu sezone znova zbrali 3. januarja. Takrat naj bi bila v prostorih celjskega kluba tudi predstavitev novega trenerja. Že od vsega začetka je prvi favorit navijačev Simon Rožman. Štorovčan je celjsko moštvo vodil od aprila 2014 do avgusta 2015. Osemintridesetletnik se je septembra razšel z Mariborom, z začetkom novega leta pa se mu izteče pogodbena klavzula in si lahko novega delodajalca poišče brez odškodnine, ki naj bi znašala več kot pol milijona evrov.

"Simon Rožman je eden od kandidatov. Je Celjan, dobro pozna klub in ima veliko izkušenj. Ko govorim s kandidatom za trenerja, mu jasno povem, da je odločitev trenerja, kdo bo igral. To ni tovarna jajčk. Še enkrat, ne gre nam samo za prodajo igralcev. Želim si, da bi imel klub boljšo podobo. Da bi imeli zgledno akademijo, boljši stadion, nov grb, da bi sodelovali z rokometnim klubom. Kadrovska politika je le en del klubskega ustroja. In ni osnovna naloga mojega delovanja."

Marko Cirman