Frances Haugen, ki je zaradi nestrinjanja s politiko delovanja Facebooka pustila službo in postala žvižgačka, je nagovorila slovensko občinstvo. Omenila je tudi slovenske parlamentarne volitve in vpliv Facebooka na demokracijo. Podjetje Meta obtožuje cenzure in slabe moderacije vsebin in trdi, da bi lahko ravnali drugače. Pravi, da se zaposleni zavedajo škode, ki jo povzročajo s spremembo algoritma, ki izpostavlja ekstremne in nasilne ideje.Kako razsežne so posledice dejstva, da Facebook nagrajuje le všečke in ekstreme? Se lahko proti dezinformacijam borimo z jezikovno pravičnostjo? Zakaj je podjetje Meta grožnja demokraciji? Komentira novinar Lenart J. Kučić.

Objavo in obdelavo posnetkov je Valu 202 dovolil zavod Vsak, ki je skupaj z Inštitutom Državljan D in Inštitutom za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani organiziral dogodek.

Žvižgačka Frances Haugen je nagovorila slovensko občinstvo. Novinar Lenart J. Kučić komentira spremembe Facebookovega algoritma in boj z dezinformacijami

Frances Haugen je zaradi nestrinjanja s politiko delovanja Facebooka, zdaj podjetja Meta, po volitvah leta 2020 pustila službo in postala žvižgačka. V nagovoru je omenila tudi slovenske parlamentarne volitve in vpliv Facebooka na demokracijo. Podjetje Meta obtožuje cenzure in slabe moderacije vsebin in trdi, da bi lahko ravnali drugače. Pravi, da se zaposleni zavedajo škode, ki jo povzročajo s spremembo algoritma, ki izpostavlja ekstremne in nasilne ideje.

Kako razsežne so posledice dejstva, da Facebook nagrajuje le všečke in ekstreme? Se lahko proti dezinformacijam borimo z jezikovno pravičnostjo? Zakaj je podjetje Meta grožnja demokraciji? Komentira novinar Lenart J. Kučić.

Objavo in obdelavo posnetkov je Valu 202 dovolil zavod Vsak, ki je skupaj z Inštitutom Državljan D in Inštitutom za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani organiziral dogodek.

Zapiski:

Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Dosegljiva sva tudi na naslovu: odbita@rtvslo.si

Anže Tomić, Maruša Kerec