Dostop do interneta bi moral biti osnova socialne države, pravi Katja K. Ošljak. Med epidemijo spletna orodja uporablja kot učenka (na tečaju japonščine), kot mentorica otrokom, ki spoznavajo programiranje in kot predavateljica pri predmetu Internetni praktikum na FDV.

Maruša in Anže debatirata o tehnoloških temah doma in v svetu. Pomaga jima Katja K. Ošljak, ambasadorka programiranja za mlade

Katja K. Ošljak je ambasadorka evropskega tedna programiranja in ustanoviteljica zavoda Vsak. Med epidemijo spletna orodja uporablja kot učenka (na tečaju japonščine), kot mentorica otrokom, ki spoznavajo programiranje in kot predavateljica pri predmetu Internetni praktikum na FDV.

Debatiramo o:

  • neenakosti pri dostopu do opreme v obdobju epidemije. Za katere spremembe je med prvim in drugim valom epidemije poskrbela država, kakšne so posledice digitalne ločnice med mladimi in kdo bi moral zagotavljati internetno povezavo po vsej Sloveniji?
  • šolanju na daljavo. Kakšne izkušnje prinaša Zoom, ki je postal najpopularnejše orodje za virtualno izobraževanje?
  • novih Applovih prenosnikih, ki namesto Intelovih zdaj uporabljajo lastne procesorje. Obljubljajo varčnost baterije in boljše, hitrejše delovanje računalnikov.

Če imate odvečno računalniško opremo, se vpišite v evidenco.

Zapiski:

Poleg posameznikov, ki imate odsluženo računalniško opremo, dobrodošli tudi večji donatorji, torej podjetja (nujno potrebujejo miške in tipkovnice). Pišite na info@vsak.si ali racunalniki@duh-casa.si.

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

Anže Tomić, Maruša Kerec