5G je zaenkrat preveč podoben omrežju 4G, da bi lahko govorili o novi generaciji mobilnega omrežja, pravi dr. Boštjan Batagelj s Fakultete za elektrotehniko. Novosti ni veliko, se pa sprašujemo kaj prinašajo in zakaj vzbujajo skrb?

Omreže 5G je za zdaj preveč podobno omrežju 4G, da bi lahko govorili o novi generaciji mobilnega omrežja. Novosti ni veliko, se pa sprašujemo, kaj prinašajo in zakaj vzbujajo skrb?

Odbita do bita se v prvi miniseriji sezone loteva zloglasnega mobilnega omrežja. Kaj je, zakaj prihaja, kdaj bo in kako deluje 5G? Dr. Boštjan Batagelj s Fakultete za elektrotehniko odgovarja tudi na vprašanja poslušalcev. Razburja skrb za zdravje zaradi elektromagnetnega valovanja in vprašanje varnosti zaradi ameriške, azijske ali evropske opreme.

"Kot raziskovalec in inženir ne vidim razlike med opremo, ki pride iz različnih držav. In ne, 5G ne bo nič drugače vplival na zdravje ljudi kot dozdajšnja omrežja. Celo upam si trditi, da bo tega vpliva manj, ker so oddajniki bolj učinkoviti, ne sevajo več naokrog, ampak samo tam, kjer je uporabnik, bazne postaje pa bodo šle v hibernacijo, v spanje, ko uporabniki ne bodo zahtevali visokih bitnih pretokov. Skrb glede zdravja je popolnoma neupravičena."

Zapiski:

Naročite se in podkast ocenite. Razpravi o odbitih temah se lahko pridružite na Twitterju. Zanimivosti iz tehnološkega sveta pošiljava tudi v elektronske nabiralnike. Naročilnica na Odbito pismo je tukaj.

Anže Tomić, Maruša Kerec