Je prav, da se dojenčki, otroci ali najstniki vplivnežev pojavljajo pred kamero in v oglasih? Odbita do bita o prihodnosti in zasebnosti izpostavljenih otrok debatira z dr. Sonjo Merljak Zdovc in Niko Veger.

Je prav, da se dojenčki, otroci ali najstniki vplivnežev pojavljajo pred kamero in v oglasih? V debati, pomembni za prihodnost in zasebnost otrok, sodelujeta dr. Sonja Merljak Zdovc in Nika Veger

Novopečena oče in mama Barbi in Matic – 23 tisoč naročnikov na Youtubu; vlogerka I love being a mommy – 261 tisoč naročnikov; Cool fotr – 59 tisoč Facebook uporabnikov … Otroci vplivnežev so na vsakem koraku izpostavljeni kameri in oglaševalskemu trgu. “Zame to objavljanje otrok na vsakem koraku ni sprejemljivo. To je obremenitev za otroka, verjetno mu igra na igrišču več pomeni kot fotografiranje na igrišču z najnovejšimi oblačili. Ne vemo še, kakšne posledice to početje prinaša v prihodnosti, bolj me skrbi, kaj ta obsedenost fotografiranja svojih otrok prinaša ta hip,” je kritična blogerka Nika Veger.

“Na drugi strani imam kot urednica Časorisa večno etično dilemo, ker razkrivam tuje otroke. Seveda to potem počnem s soglasjem staršev. Zelo nenavadno mi je, da se selfi generacija ne želi fotografirati, to sem pri novinarskem delu že večkrat zaznala. Verjetno je vse skupaj že povezano s pretirano izpostavljenostjo otrok in najstnikov na spletu,” pravi urednica spletnega časopisa za otroke Sonja Merljak Zdovc.

Zakonodaja iz leta 2001 ne sledi življenju na spletu. Omejuje tiskane medije, radio in televizijo, tam prepoveduje oglaševanje otrok in vdiranje oglasov v šolski prostor, na spletu pa pravila še vedno niso določena in regulirana.

Anže Tomić, Maruša Kerec