Obnova avtorskega prava v Evropi je nujna, zadnja direktiva je z leta 2001, a predlog direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu dviga precej prahu. Reforma je sicer nujna, a strokovnjaki opozarjajo, da evropski poslanci s slabimi odločitvami lahko obdavčijo in cenzurirajo internet. V Odbiti do bita o zloglasnih členih predloga direktive, največ pozornosti sta dobila 11. in 13. člen, dr. Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino) in Maja Cimerman (Inštitut Danes je nov dan).

V predlagani direktivi 11. in 13. člen vprašljivo rešujeta avtorske pravice na spletu

Obnova avtorskega prava v Evropi je nujna, najnovejša direktiva je iz leta 2001, predlog direktive o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu pa dviga precej prahu. Reforma je sicer nujna, a strokovnjaki opozarjajo, da evropski poslanci s slabimi odločitvami lahko obdavčijo in cenzurirajo internet. V Odbiti do bita o zloglasnih členih predloga direktive, največ pozornosti sta dobila 11. in 13. člen, dr. Maja Bogataj Jančič (Inštitut za intelektualno lastnino) in Maja Cimerman (Inštitut Danes je nov dan).

11. člen uvaja davek na povezave in razburja s pravico do “linkanja”. 13. člen pa pravi, da naj bi spletne platforme s filtri redno pregledovale uporabnika in vsebino ter tako preprečile krajo avtorskih pravic na spletu.

Naročite se na podkast Odbita do bita:

Anže Tomić, Maruša Kerec