Bi se morali za časa življenja ukvarjati s svojo digitalno zapuščino? Ali razmišljamo o digitalni zapuščini in o digitalni sledi, ki bo ostala na internetu po naši smrti?

Naša digitalna sled je vse daljša. Tako rekoč vsak dan pritiskamo na črke tipkovnic, klikamo in upravljamo pametne naprave. Objavljamo fotografije, pošiljamo sporočila, prejemamo dokumente, kupujemo glasbo in knjige. Vsak dan, vse bolj intenzivno, vse bolj se razkrivamo v digitalnem svetu. Dokler zvok tipkovnice ne zamre. Umremo. In še vedno obstajamo v digitalnem svetu.

Bi se morali za časa življenja ukvarjati s svojo digitalno zapuščino? Ali razmišljamo o digitalni zapuščini in o digitalni sledi, ki bo ostala na spletu po naši smrti?

Podjetje Digital Heritage ponuja storitev, ki posamezniku v času življenja med upravljanjem vsebin omogoča sprotno oblikovanje podatkovnih paketov, v katerih so shranjene kriptirane digitalne vsebine. Po smrti naslovnik prejme geslo, s katerim dostopa do vsega, kar mu je zapustil pokojnik.

Nejc Jemec