Že nekaj časa na pametnih telefonih straši rumeni duhec. To je tista mobilna aplikacija, ki se je drži kar nekaj stereotipov. Najbolj razširjen je ta, da jo uporabljajo samo najstniki in da je starejši ne razumejo. To je Snapchat. O njem sta se pogovarjala Gašper Andrinek in Matej Praprotnik z gosti.

Najbolj razširjen stereotip o Snapchatu: uporabljajo ga samo najstniki, starejši pa ga ne razumejo

Snapchat je družabno omrežje, ki na spletu ne obstaja, ampak je namenjen izključno mobilnim telefonom. Tudi  arhiv objavljenega foto ali video materiala ne obstaja. Karkoli objaviš, bo izginilo, bodisi ko prejemnik sporočilo odpre in pogleda bodisi po 24 urah, če ne gre za zasebno sporočilo, ampak tako imenovano javno zgodbo. Pri pripovedovanju pomagajo tudi kreativna orodja, ko lahko fotografiji ali 10-sekundnemu videu stvari dorišeš, dopišeš, dodaš filter ali celo zamenjaš obraz.

Trenutno ima Snapchat okoli 100 milijonov dnevnih uporabnikov, 60 odstotkov slednjih je starih od 13 do 34 let. Povprečen uporabnik na njem preživi približno pol ure dnevno. Vsako sekundo naj bi bilo ustvarjenih 9 tisoč snapov. Vir

Snapchat so zdaj, ko so ugotovili, da lahko tako lažje dosežejo mlade, pograbili tudi svetovni mediji in velika oglaševalska podjetja. Mateusz Paszkiewiczk je strokovnjak za nove medije in se je na Poljskem specializiral samo za Snapchat: “Snapchat ima zelo zanimiv koncept, saj objave izginejo. In mislim, da zato ljudem objave tudi več pomenijo v današnjem svetu, ki je nasičen z informacijami. In na nekaj, kar bo po 24 urah izginilo, se zato ljudje bolj osredotočijo. Poleg tega se morajo oglaševalci zavedati, da morajo ustvarjati zanimive zgodbe, ki bodo ljudem nekaj pomenile. Ugotoviti morajo, koga bodo nagovarjali in s kakšno vsebino.”

Na Snapchatu pa je že nekaj časa del naše ekipe in tudi Val 202.

Valovci na Snapchatu (Skeniraj z aplikacijo):

Gašper Andrinek, Matej Praprotnik