Gremo na Cryptoparty! Ni namenjen le strokovnjakom ali paranoičnim posameznikom, ampak uporabnikom spleta, ki skrbijo za svojo komunikacijsko varnost in zasebnost na spletu.

"Z zasebnostjo je kot z zavarovalnico, ne želiš izkoristit tiste premije. Ko pa se zgodi vdor ali nadzor, je prepozno."

Prva tovrstna zabava je bila v Avstraliji leta 2012 ter predstavlja neformalno druženje uporabnikov, ki skrbijo za svojo komunikacijsko zasebnost in zasebnost na spletu.

Ideja je nastala v času, ko se vsi pogovarjamo o zasebnosti, varnosti in anonimnosti na spletu. Letos marca je na pobudo kreativnega centra Poligon, neodvisnega portala Pod črto in neodvisnega portala E-demokracija.si nastala tudi slovenska skupnost, ki združuje uporabnike spleta.

“Spremeniti želimo uporabniške navade. Kaže, da smo za obveščevalne službe in druge nepridiprave vsi zanimivi. Zbiranje podatkov poteka na globalni ravni, zato z delavnicami in predavanji spreminjamo razmišljanje in navade uporabnikov na spletu.”

–Domen Savič

“Elektronska pošta nima tako rekoč nobene varnosti”

Elektronsko pošto najlaže zaščitimo z močnim geslom, vendar vsebina pošte ni šifrirana. Zato Mark Bizilj priporoča uporabo PGP-ja (Pretty Good Privacy).

“Spreminjanje gesel je v redu, a podjetja vsekakor pretiravajo pri spreminjanju gesla. Zelo veliko ljudi misli, da je geslo varno, če je dovolj zapleteno. Najpomembnejša je dolžina gesla, npr. neki naključni stavek.”

–Mark Bizilj

Maruša Kerec