Kaj se vam lahko zgodi, če izgubite telefon ali vam ga nekdo ukrade, vi pa svojega oblaka nimate zaščitenega z geslom?

Američanu Mattu Stoperi so ukradli iPhone, po letu dni pa je v svojem oblaku iCloud opazil fotografije Kitajca, ki mu je nadel ime Pomarančni brat, saj je objavljal pretežno fotografije s pomarančami v ozadju. Zgodba se je razpletla tako, da je Matt obiskal Pomaračnega brata, “pobratila” sta se, v znak povezanosti sta zasadila pomarančevec, Matt pa je nazaj dobil svoj pametni telefon. Srečen konec, vse dobro. Pa vendar se vsaka zgodba ne konča na takšen način.

Nezaščiteni računi in oblaki lahko pomenijo tveganje za naše podatke, saj če se pametne naprave znajdejo rokah nepridipravov, jih ti lahko zlorabijo. Kakšna so tveganja in kakšne so pozitivne lastnosti shranjevanja v oblakih, kakšne so možne alternative shranjevanja na internetu in kako bi lahko Matt svoj oblak zaščitil, ko so mu ukradli telefon, pa v oddaji Odbita do bita.

"Ko izberemo eno veliko podjetje, mu v roke damo svoje osebne podatke. To je cena, ki jo plačamo."

Oblaki nam olajšajo shranjevanje datotek, do njih lahko dostopamo iz katerekoli naprave kadarkoli imamo dostop do interneta. Ločujemo med zasebnimi, hibridnimi in potrošniškimi oziroma javnimi oblaki. Medtem, ko so prvi prilagojeni podjetjem in so praviloma zelo dobro zaščiteni, so zadnji namenjeni širši populaciji s katerimi ponudniki »zastonjskih« ali poceni oblakov služijo. Super zadeva, ki pa ima seveda svoje prednosti in pomanjkljivosti.

Kaj se vam na primer lahko zgodi, če izgubite telefon ali vam ga nekdo ukrade, vi pa svojega oblaka nimate zaščitenega z geslom? Američanu Mattu Stoperi so ukradli iPhone, po letu dni pa je v svojem oblaku iCloud opazil fotografije Kitajca, ki mu je nadel ime Pomarančni brat, saj je objavljal pretežno fotografije s kuliso pomaranč. Zgodba se je razpletla tako, da je Matt obiskal Pomaračnega brata, “pobratila” sta se, v znak povezanosti sta zasadila pomarančevec, Matt pa je nazaj dobil svoj pametni telefon. Srečen konec, vse dobro.

Pa vendar se vsaka zgodba ne konča na takšen način. Nezaščiteni računi in oblaki lahko pomenijo tveganje za naše podatke, saj če se pametne naprave znajdejo rokah nepridipravov, jih ti lahko zlorabijo. Kakšna so tveganja in kakšne so pozitivne lastnosti shranjevanja v oblakih, kakšne so možne alternative shranjevanja na internetu in kako bi lahko Matt svoj oblak zaščitil? Ena od rešitev je šifriranje podatkov, druga pa denimo brezplačni program Keepass.

Maja Stepančič