Foto: Andrej Križ

John Cohn je  vodja razvoja na področju avtomatizacije in inženiringa v IBM-u, kjer že nekaj let razvijajo koncept pametnih mest. Gre za koncept, ko mesta za upravljanje  uporabljajo sodobno tehnološko infrastrukturo.

Tako je mogoče vplivati na številne dejavnike in izboljšati kakovost bivanja. Najpogosteje tehnologije pametnih mest dvigajo kakovost zdravstvenih storitev, varnosti, upravljanja z energijo in javnega prometa.

Pri IBM-u si veliko obetajo od projekta Smarter planet. V Riu de Janeiru z IBM-ovo tehnologijo opazujejo promet in podatke združujejo s podrobno vremensko napovedjo.

Tako znajo napovedati natančnejše količine padavin in na podlagi tega predlagati ukrepe kot so preusmeritev prometa, evakuacije ob nevarnosti plazov in podobno. V prihodnosti bo podobnih sistemov še več.

Nihče ne želi biti zloben

Cohn je bil gost letošnjega IBM-ovega foruma v Portorožu. Dogodek je med drugim priložnost za razmislek o vplivu tehnoloških velikanov na družbo.

Zelo pogosto zaide razprava na področje javnega in zasebnega. John Cohn je vesel, da o zasebnosti na veliko razpravljamo, še posebej evropske vlade:

Kršitev zasebnosti je težko vzeti nazaj. Resnično menim, da nima nihče namena biti zloben. Prišli smo do novega mejnika, ko ima informacija veliko vrednost. Še nikoli nismo živeli v informacijski ekonomiji in kot družba bomo še naprej sprejemali zelo dobre in zelo slabe odločitve.”

Internet spreminja vlogo znanja in dejstev. Dejstva so res dostopnejša, a hkrati manj zanesljiva in nič več le v domeni znanstvenikov. Odgovornost uporabnikov, ne virov, je postala, da dejstva preverjajo. Cohn je sicer prepričan, da bi pri preverjanju dejstev kmalu lahko pomagali računalniki.

Tviteraš, bloger, navdušenec nad omrežji

john just blogged: Tuesday night (late) – What the Heck ?: Greetings from Portaz in Slovenia.. I’m right at the … bit.ly/HHwqJg

— johncohnvt (@johncohnvt) April 4, 2012

John Cohn je tudi navdušen uporabnik družbenih omrežij in bloger:

“Pri družbenih omrežjih so res zanimive strani kot je make.com, posvečene ljudem, ki ustvarjajo in gradijo. To so bodisi odprtokodne programe bodisi praktični izumi. Ljudje izmenjujejo ideje in učenje je postalo enostavno. Če se želim naučiti pisati v Javi, ne potrebujem knjige, odgovore najdem na YouTube-u. To spremeni veliko stvari. Zelo je v pomoč otrokom.”

Google najboljši zaposlovalec, a kje je IBM?

Revija Forbes vsako leto objavi seznam 100 najboljših podjetij, pri katerih je dobro delati.  Na prvem mestu v letu 2011 je internetni velikan Google.

Podjetja IBM ni na seznamu, a John Cohn ni pretirano razočaran. Po njegovem ima tudi IBM nekaj izrazitih prednosti, med drugim zelo raznoliko in globalno skupnost strokovnjakov, ki so strpni do novih idej.

Matej Praprotnik