V Indiji so izdelali najcenejši tablični računalnik na svetu,  ki stane le 30 evrov,  ob subvenciji države ga bodo uvedli tudi v šole in na univerze. Tudi sicer je mogoče kupiti vse več računalnikov, ki so veliko cenejši od uveljavljenih znamk.

Se takšna investicija izplača? Se ponuja priložnost, da tudi v slovenskih šolah knjige in učbenike zamenjajo računalniki?

Tablica za 30 evr0v se imenuje Aakash, kar v slovenščini pomeni nebo, njen osnovni namen je elektronsko opismenjevanje otrok. Kot pravi profesor Prem Kalra, direktor tehnološkega inštituta iz  Rajasthana, pa bodo tablične računalnike Aakash po podobno nizki ceni ponudili tudi na prostem tržišču.

Želimo, da bi imel računalnik vsak učenec, ne le bogati. Med indijske šolarje smo poskusno razdelili 500 računalnikov, indijska vlada je že napovedala nakup 100 tisoč računalnikov, ki jih bodo razdelili po šolah. Aakash deluje na operacijskem sistemu Android, ima seveda touch-screen zaslon, multimedijski predvajalnik, možnost brezžične internetne povezave, baterija zdrži tri ure … pravi prof. Prem.

Tablični računalniki Aakash bodo dobavljivi v naslednjih šestih mesecih. Po nekaterih informacijah naj bi Indijci za neverjetno poceni tablični računalnik dobili že skoraj milijon in pol prednaročil.

Jure Forstnerič, vodja laboratorija pri računalniški reviji Monitor pa vendarle opozarja: Pri odločitvi za nakup poceni računalnika je potrebna previdnost, saj zapisane specifikacije ne zagotavljajo kakovosti. Testirali smo kar nekaj cenejših tablic in bili večinoma razočarani.

Poceni tablice tudi v naše šole?

Na osnovni šoli Prule v Ljubljani so v sodelovanju z eno izmed založb v letošnjem šolskem letu v učni proces poskusno uvedli tudi tablične računalnike. V oddelku prvega razreda 18 otrok uporablja tablice, na katerih rešujejo interaktivne naloge in nadgrajujejo svoje znanje.

Ravnatelj OŠ Prule, Dušan Merc:  Gre zgolj za šolski pripomoček, ki resno ne spreminja učnega procesa. Učenci uporabljajo tablice le kakšnih 10 minut tedensko, v knjižnici imamo tudi e-bralnike, vendar ne verjamem, da bi lahko sodobne tehnologije popolnoma zamenjale knjige in učbenike.

Tudi z Ministrstva za šolstvo so nam odgovorili, da podpirajo nove načine učenja, predstavili so tudi že prve e-učbenike. Pozdravljajo tudi poskusni projekt s tabličnimi računalniki na Prulah, se pa zavedajo, da je Slovenija precej majhen trg in s tega stališča ni posebej zanimiva za vlaganja podjetij, ki bi zagotovila cenovno ugodno opremo.

Naš sledilec na Twitterju pa ima s “poceni” računalnikom tudi dobro izkušnjo:

@Val202Zelo solidne. Tole za 240EUR uporabljam od lanskega septembra: mojmikro.si/pod_lupo/stroj…

— Niko Rajh (@nof76) January 17, 2012

 

Luka Hvalc