Preverjali smo, kako Celjani ločujejo odpadke. Zbrali smo se ob ekološkem otoku, ki ga je očistil Milan Cvijanović, stanovalec, ki je zmagal tudi v eko kvizu.

Izvedeli smo, da nekateri mečejo v stranišča kar spodnje perilo, v Ljubljani pa so nekoč v čistilni napravi našli celo volovsko glavo!

V Celju smo se dobili ob ekološkem otoku na Okrogarjevi ulici. Tam smo srečali Milana Cvijanovića, ki pogostokrat zelo vestno pokliče odgovorne, da so zabojniki polni.

Stanovalec bližnje soseske je povedal, da imajo doma dobro organizirano ločevanje odpadkov, pri čemer pomaga tudi skrbnost njegove žene, ki v gospodinjstvu sproti ustrezno razvršča odpadke.

Milan je svojo ekološko zavest pokazal tudi tokrat, saj je očistil s snegom prekrit ekološki otok, zato je nagrada v našem eko kvizu nedvomno romala v prave roke.

FOTOGALERIJA: Srečno ločene smeti v Celju

[slickr-flickr search=”sets” set=” 72157629307866033″ type=”thumbnails” captions =”on” descriptions=”on” sort=”name”]

V stranišče celo spodnje perilo

Ob ekološkem otoku se nam je pridružila tudi Urša Drugovič, vodja obratovanja čistilnih naprav v celjskem javnem podjetju Vodovod Kanalizacija, kjer imajo pet čistilnih naprav.

Razložila je, da  pri čiščenju odpadne vode dosegajo zelo dobre rezultate, očistijo jo 98-odstotno, opozorila pa je, da mečemo v stranišča vse mogoče, od vate, toaletnih pripomočkov, plenic, nogavic, spodnjega perila … Ti odpadki povzročajo velike težave pri delovanju čistilne naprave.

V ljubljanski čistilni napravi našli volovsko glavo

V kanalizacijo ljudje mečejo vse mogoče, od cementa, lesa, celo avtomobilske sedeže. V ljubljanski čistilni napravi pa so našli celo volovsko glavo. Hrane, maščob, topil, škropiv, kislin nikakor ne smemo metati v straniščne školjke!!!

“Odvečno blato uporabimo kot gorivo, v Celju za seboj vse očistimo,” je še dodala Urša Drugovič.

 

Tatjana Pirc