Mojca Marija Šimenc, ki je članica redovne skupnosti hčera Marije Pomočnice, bo 17. aprila postala generalna tajnica Slovenske škofovske konference. V katoliški cerkvi pri nas ženska še ni zasedala tako visokega položaja. Novega izziva je ni strah, imenovanje pa jo je presenetilo:

"Vsekakor je bilo to presenečenje, ki si ga nisem narisala niti v sanjah. Letos končujem šestletni mandat predstojnice, a se še nismo pogovarjali, kaj bom delala v prihodnje. Imenovanje je padlo kot strela z jasnega neba."

V pogovoru se sestra Mojca spominja otroških let, tudi tega, da se je z brati in bratranci igrala kavbojce in indijance, opisuje, kako se je oblikovala in razvijala njena odločitev, da postane redovnica, govori o pomenu medsebojnih odnosov, vzgoje brez privzdigovanja glasu, o mladih, pa tudi o krizah, ki jih doživljajo redovnice. Brez težav odgovarja na vprašanja o komercializaciji verskih praznikov, odnosu cerkve do LGBTQ+ oseb, o aferah in položaju žensk v katoliški cerkvi. V prostem času sestra Mojca hodi, bere in tudi plete. Rada ima naravo in mir.

Tatjana Pirc