Duhovnik Janez Cerar je član misijonske družbe lazaristov, ki je preživel spolno zlorabo. Je soustanovitelj in koordinator zavoda Dovolj je, katerega poslanstvo je zaščita žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji.

Z Gorazdom Rečnikom sta se pogovarjala tudi o veselju zmage nad smrtjo, dialogu, kjer ni na prvem mestu nauk, še manj ideologija, ampak človek, pa tudi o telefonskem klicu, ko je bil na drugi strani papež Frančišek.



Duhovnik Janez Cerar je član misijonske družbe lazaristov, ki je preživel spolno zlorabo, soustanovitelj in koordinator zavoda Dovolj je, katerega poslanstvo je zaščita žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji

Duhovnik Janez Cerar je član misijonske družbe lazaristov, ki je preživel spolno zlorabo. Je soustanovitelj in koordinator zavoda Dovolj je, katerega poslanstvo je zaščita žrtev spolnih zlorab v Katoliški cerkvi v Sloveniji. Z Gorazdom Rečnikom sta se pogovarjala tudi o veselju zmage nad smrtjo, dialogu, kjer ni na prvem mestu nauk, še manj ideologija, ampak človek, pa tudi o telefonskem klicu, ko je bil na drugi strani papež Frančišek.

"Ne samo, da je včasih najlažje molčati, človek se zateče v svoj notranji svet tudi zato, da se zavaruje, včasih je molk priložnost, če govorimo o žrtvi in preživelem zlorabe, da v sebi postavi stvari na pravo mesto. Druga stvar je pa molk, ki prihaja s strani institucij ali družbe, ali molk, ki prihaja s strani odgovornih, ki bi se morali s to zlorabo soočiti. In najvišja stopnja tega molka je slavni mafijski izraz za molčečnost, molk omerta." 

Marca 2020 je Janeza Cerarja poklical papež in ga povabil k sebi: "Srečanje mi je ostalo v izjemnem spominu, ker je bil Frančišek prvi predstojnik Katoliške cerkve, ki me je poslušal. Poslušal in slišal."

Gorazd Rečnik