Starosta alpskega smučanja Tone Vogrinec o poti od Innsbrucka 1976 do Sočija 2014, kamor so ga povabili Hrvati. Od Bojana Križaja do Mateje Svet. Od The Supremes do Bilečanke. Pa tudi o kombiju za 700 nemških mark

Pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Pekingu je bil nedeljski gost starosta slovenskega alpskega smučanja Tone Vogrinec. Popularni Tona bo po koncu iger, 24. februarja, praznoval 80. rojstni dan, ob tem jubileju bo izšla tudi skoraj 500 strani dolga knjiga spominov. Tone Vogrinec - Tona – sinonim za slovensko alpsko smučanje, ki ga je zastrupilo že zelo zgodaj in postalo njegovo življenje. Mogoče bi bilo drugače, če ne bi za 700 nemških mark v 60-ih kupil kombija.

"Kombi mi je olajšal in omogočil več nastopov v smučarski reprezentanci. Trenerji so se odločali ali v ekipo vzamejo Vogrinca in gre ekipa na pot s kombijem, ali pa se na tekme odpravijo z vlakom."

Od tekmovalca, trenerja, do dolgoletnega direktorja reprezentanc. Od olimpijskega Innsbrucka 76'… "To so bile skromne igre, organizirane v korist samega športa. Olimpijski duh je bil veliko bolj prisoten kot je danes. Sploh v Pekingu bodo športniki živeli v mehurčku, zanima me kako bodo sploh lahko dihali." ... do Sočija 2014, kamor so ga v delegacijo povabili Hrvati, ne Slovenci.

"Po 11-ih igrah, na katerih sem bil aktivni udeleženec, sem pričakoval, da bom ob vseh funkcionarjih in sponzorjih, povabljen v Soči tudi sam. Pa me OKS ni povabil, kar me je zelo razočaralo. Ko so to izvedeli Hrvati, so me povabili oni in bil sem del njihove delegacije."

O (ne)cepljenih športnikih, ki ne gredo na igre ali velika tekmovanja. "Jaz tega enostavno ne razumem. Da športniki zaradi nasprotovanja cepljenju uničujejo svojo kariero, mi res ne gre v račun. Konec koncev je poseg v telo tudi intenzivno treniranje."

O Bojanu Križaju

"Ko sem ob pripravljanju knjige eno leto brskal po papirjih, mi je bilo vsak dan bolj jasno, da je mejnik v razvoju jugoslovanskega, slovenskega alpskega smučanja prav Bojan Križaj. Če ne bi bilo njegove zmage na mladinskem svetovnem prvenstvu, bi se žalostna zgodba smučarije pri nas nadaljevala še naprej."

O razpadu dveh družin zaradi smučanja

"Jaz sem bil zastrupljen z alpskim smučanjem, ki je bilo pri meni na prvem, drugem, pa tudi dvajsetem mestu. Vse drugo sem dal na stran. To pa je bilo za vse, ki so takrat živeli ob meni, zelo slabo."

O slovesu Mateje Svet

"Moja želja je, da bi se enkrat lahko srečala, si pogledala v oči in si dala roko. Nikakršnega razloga ni, da bi ta zamera trajala še naprej. Jaz ne vem zakaj je jezna name."

GLASBENI IZBOR TONETA VOGRINCA

Queen - We Are The Champions

Lačni Franz − Kaj bi mi brez nas

Vlado Kreslin - Tvoje jutro

Aleš Smrekar