Profesionalno in ustvarjalno življenje doktorice Jane Javornik je dinamično in se razteza na več kontinentih: Združeno kraljestvo, Islandija, Kanada, Japonska, Južna Azija. In čeprav se odlično znajde v različnih akademskih okoljih sveta, je bila po dobrem letu nedavno razrešena z mesta generalne direktorice Direktorata za visoko šolstvo - ker tako možnost dopušča zakon. Kot pravi, ji izkušnja vseeno ne bo pustila grenkega priokusa.
V pogovoru Nataše Štefe z doktorico Jano Javornik o visokem šolstvu pri nas in po svetu, o postpandemični realnosti ter o enakosti med spoloma pa tudi o Sloveniji ob 30-letnici države.

Dr Jana Javornik o visokem šolstvu pri nas in po svetu, o popandemični resničnosti in o enakosti med spoloma, pa tudi o Sloveniji ob 30-letnici države

Kot pravo globalno državljanko doktorice sociologije Jane Javornik nikoli niso opredeljevale mikrolokacije. Njeno profesionalno in ustvarjalno življenje je dinamično in se razteza na več celinah: Združeno kraljestvo, Islandija, Kanada, Japonska, Južna Azija. In čeprav se odlično znajde v različnih akademskih okoljih sveta, je bila po dobrem letu nedavno razrešena z mesta generalne direktorice Direktorata za visoko šolstvo - ker tako možnost dopušča zakon. Kot pravi, ji izkušnja vseeno ne bo pustila grenkega priokusa.

"Trenutno živimo v obdobju naraščajočega popularizma v politiki, nacionalizma, ksenofobije, tudi rasizma, ki se zelo očitno širi in nenazadnje tudi mizoginije. Ta patriarhalni duh recikliran v sodobni čas postaja vse bolj akuten in problematičen."

Dr Jana Javornik pravi, da je negotovosti v družbi vedno več, hkrati pa je bistveno več tudi konkurence. Praviloma to pomeni, da je vedno manj solidarnosti. Dodaja, da višja, kot je stopnja zaupanja v javne institucije in splošno zaupanje v neke anonimne druge, bolj odprta je družba, lažje funkcionira na način nepisanih pravil.

"Kam točno gre Slovenija pa ne vem. Ker tudi ne vem točno, kakšna je naša razvojna vizija, jaz je ne razumem in ne vidim. Pa sem sodelovala pri pripravi razvojnih strategij v preteklosti, a se mi zdi, da vizije ne znamo ubesediti, morda zato, ker smo tako asinhroni."

Glasbeni izbor Nedeljske gostje

Nataša Štefe