Prof. Rajko Muršič je etnolog in kulturni antropolog na ljubljanski Filozofski fakulteti, pri raziskovanju vsakdanjega življenja in kulturnih fenomenov ga vodi predvsem iskrena radovednost. Že vse življenje je na različne načine povezan z glasbo, pravi, da brez nje sploh ne more normalno delovati. Odzive slovenske družbe v krizi ocenjuje kot trezne, sprememba ravnanja z okoljem pa se mu v tem trenutku zdi nujna in neobhodna. Je oster kritik potrošništva, ki se nima za upornika, ne prenaša pa hierarhij. Z njim se pogovarja Jan Grilc.

Dr. Rajko Muršič je kulturni antropolog in etnolog, ki ne mara hierarhij, ne more normalno delovati brez glasbe in neizprosno kritizira potrošniški kapitalizem

Prof. Rajko Muršič je kulturni antropolog in etnolog, predava na ljubljanski Filozofski fakulteti, vključuje se v mnoge mednarodne raziskovalne projekte in sodeluje pri številnih mednarodnih strokovnih društvih. Pri raziskovanju vsakdanjega življenja in kulturnih fenomenov ga vodi predvsem iskrena radovednost.

"Družbe razvijajo specifične modele, kako se soočajo z resničnostjo. Model slovenskega soočanja z resničnostjo je zelo trezen, panike je bilo sorazmerno malo. Ljudje so ravnali odgovorno, še preden so bili k temu pozvani."

Že vse življenje je na različne načine povezan z glasbo, pravi, da brez nje sploh ne more normalno delovati. Tudi sam je glasbenik in preučuje prostore alternativne kulture. "V samoniklih kulturnih prostorih lahko človek izživi svojo svobodo, srečujejo se ljudje, ki so vsaj nekoliko drugačni od drugih. Iz teh okolij izhaja največ ustvarjalnih ljudi v naši državi."

"Ne maram hierarhij. Nobenih. Mislim, da so hierarhije naš največji problem in iz sistema hierarhičnega urejanja odnosov pravzaprav izhajajo vse tegobe tega sveta oz. vse krivice, ki jih doživljamo."

Sprememba ravnanja z okoljem pa se mu v tem trenutku zdi nujna in neobhodna. "Rešiti moramo tri stvari: prva, ključna, je okolje, druga je mirovništvo, saj ne vemo, če bomo prenesli toliko oboroževanja, tretja pa je delavska. Moramo ugotoviti, kakšno razmerje med najbogatejšimi in najrevnejšimi ljudmi je dopustno. Vse tri skupaj dajo celoto." 

"Slovenija je bila še konec lanskega leta uvrščena na sam vrh med uspešnimi demokracijami. Če stvari ostanejo takšne, kot so zdaj, bomo ob koncu letošnjega leta padli na dno."

Jan Grilc